2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:28

Már Velencében befutott a Magyarázat mindenre

A nemzetközi közösségtől díjat nyerni egy világot jelent számunkra, főképp most. Amint azt tudják, a független filmesek és projektek nehéz helyzetben vannak ma Magyarországon. Ezért ha szabad, arra kérem Önöket, hogy kövessék a magyar tehetségeket, és segítsék az útjukat a figyelmükkel– mondta a rendező köszönőbeszédében a díj átvétele után a Filmtett.ro szerint.

A Magyarázat mindenre Reisz harmadik nagyjátékfilmje (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Rossz versek) a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál „Orizzonti” (Horizontok) elnevezésű szekcióban volt a nemzetközi bemutatója. Az Orizzonti válogatásában rendszerint olyan filmek kapnak helyet, amelyek esztétikájukban és kifejezésmódjukban a legújabb trendeket képviselik. A magyar trailert itt tekintheti meg.

A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva. A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter, Mundruczó Kornél és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF – Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával. A Magyarázat mindenre október 5-én, a Cirko Film forgalmazásában kerül a magyar mozikba.

Még több kultmix…