2024. szeptember 20. (péntek) 22:25

Álmodik a nyomor, szétesik az unió

Dalia László

Kötcsén is mindig mond valami nagy okosságot Orbán, s most még ezen is túl tett. Több pontban ismertette a programját és elfogult közönségével megosztotta az álmait, vagyis a jövendőmondást is gyakorolta. A miniszterelnök az utolsó pontban beszélt az unióról, és azt mondta: „úgy kell látnunk a helyzetet, hogy két lehetőség van, az Európai Unió vagy egyben marad, vagy szétesik, vagy szétcsúszik, darabjaira hullik.”

Ez a tétel épp úgy az álmai közé tartozik, mint az olimpia. Ám az a különbség, hogy ennek aztán semmi valóságalapja sincs, sőt épp olyannyira röhejes, mint amikor Szijjártóval felváltva mantrázzák, hogy az Európai Unió rossz úton jár, s ők bezzeg tudnák a jó receptet. Igaz, ezen Brüsszelben már rég nem tudnak nevetni, hiszen a magyar kormány napól-napra megkeseríti az életüket és vagy vétózni akarnak, vagy  csak a kínai és orosz kártyát játsszák meg, mintha a két hatalom csatlósai lennének. Ámbátor azok.

És akkor még nem is hallgattuk meg a busásan megfizetett rajongókat, akik elemző álruhában terjesztik az igét. Fricz Tamás szerint például a kormányfő ezúttal azt mondta, hogy 50-50 százalék esélyt lát mindkét lehetőségre, tehát mind a kettőre fel kell készülni. Szerinte a miniszterelnök úgy véli, az Európai Unióban „nincs egy közös ethosz, nincs egy közös szellemiség, értékrend. És ebben már benne van annak a lehetősége, hogy nem tudjuk, hová vezet ez az út.” Az ukrán háború óta ez a kérdés nem kérdés, hiszen Európa összezárt és Magyarország kivételével támogatja az ukrán hadsereget is. Azt az álságos kifogást, hogy a béke érdekében mi nem adunk fegyvert Ukrajnának, senki sem hiszi el, maga Orbán és emberei sem. Ha ugyanis Kijev nem kapna fegyvert, már rég elfoglalták volna az oroszok, s az a béke egyoldalú lenne, az oroszoknak kedvezne. Nem is lenne miről tárgyalni.

Persze, Orbán szeretné, ha az unió menne a lecsóba, mert akkor nem kellene kilépnie, amit viszont nem mer megtenni. Viszont, ha marad, akkor végig ott kellene ülnie a szégyenpadon és nem kapnánk egy fillért sem, hiszen Magyarország nem tartja be az Európai Unió számtalan törvényét. Márpedig szabályok minden szövetségben, minden klubban vannak. S bizonyosan van élet az unión kívül is, csak ezt a fanatikus Fidesz rajongóknak sem lehet beadni. A hátrányokból ők is kapnának, s bár a főokosok lebecsülték Pesty László kifakadásainak hatását, a felmérések nem ezt bizonyították. Nem lehet örökké a háborúra és a szankciókra fogni a rekord inflációt, miközben Lölőék Caprinál hajóznak.