2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:34

Miért nem csökken a gáz ára?

Sokat esett az elmúlt hónapokban az orosz gáz ára, az elérhető adatok alapján az uniós országok közül az elmúlt hónapokban is Magyarországra érkezett a legdrágábban – írja a G7.hu. A lakosság ellátásán így továbbra is sokat veszít az állam.A gazdasági lap jóslata szerint ősszel az egy évvel korábbihoz képest hatod-hetedáron érkezhet az orosz gáz Magyarországra. A behozatal már az elmúlt hónapokban is jóval olcsóbb volt, mint 2022-ben, és a lap számításai szerint ez a következő hónapokban is így marad. Sőt, mivel tavaly októberben tetőzött a gáz ára, a következő hónapokban lehet a legnagyobb mértékű az éves csökkenés.

Májusban és júniusban köbméterenként kétszáz forint alatt maradt az orosz import átlagára, amire közel két éve nem volt példa. Oroszországból egyébként elvileg bármilyen kereskedő importálhat Magyarországra gázt, nem csak az állam nevében beszerző MVM. Az orosz gáz legnagyobb vevője így is az állami cég, amelynek 90 százalék feletti lehet a részesedése az importból. Ezt erősíti az is, hogy a behozott mennyiség szinte pontosan megegyezik azzal, amennyi gáz megvásárlásáról az MVM és a Gazprom szerződést kötött.

Az állam részesedése azért fontos, mert így az importár megmutatja, hogy nagyjából mennyiért is vásárolja az MVM azt a gázt, amellyel a lakosságot is ellátja. Ennek ismeretében lehet következtetni arra, hogy milyen lehetőségei vannak a kormányzatnak, vagyis van-e mozgástér az úgynevezett „lakossági piaci ár” csökkentésére.Nincs ok azonban abban bízni, hogy a kormány eltörölné a tavalyi rezsiáremelést, hiszen a költségvetési rekord deficit arra sarkallja. a kormányt, hogy mindenáron és. minden fronton újabb pénzeket szedjen be, akár annak árán is, hogy folyamatosan csökken a népszerűsége.

Még több AKTUÁLIS…