2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:37

Tarjányi – Aggasztó Musk hatalma

Az ukránok szemében közellenséggé vált Elon Musk, amiért tavaly lekapcsolhatta a Starlinket a krími partoknál, hogy így akadályozzon meg egy támadást az orosz flotta ellen. A techmilliárdos műholdas internetszolgáltatását is igénybe veszik az ukránok. Musk korlátozta a Starlink-elérését az ukránok számára, hogy meghiúsítson egy tenger alatti dróntámadást az orosz haditengerészeti flotta ellen. Állítólag mindezt azért tette, mert attól tartott, hogy Oroszország esetleg nukleáris fegyverek bevetésével bosszulná meg a dolgot.Ebben persze tévedett, s miután nincsenek tanácsadói, akik ehhez értenek, ez egy teljesen szubjektív döntés volt, s ezt a szakértők is elítélték.

Tarjányi Péter szerint aggasztó, hogy egy amerikai milliárdos kezében ekkora hatalom van, hogy képes beavatkozni egy háborúba. Szerinte az a műholdas kommunikációs hálózat, amelyet Musk üzemeltet, komoly előnyt biztosít Ukrajna számára, ugyanakkor ez az eset is bizonyítja, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva mások számára.
A műsorban szóba került még az is, mi történik jelenleg a fronton, valamint hogy eszkalálódhat-e a helyzet Románia és Oroszország között, miután orosz drónok csapódtak az Ukrajnával szomszédos ország területére.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…