2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:53

Az építőiparnak is volt egy jó hónapja

Júliusban a nyers adatok szerint 3,4 százalékkal haladta meg az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbit, az idén júniusinál pedig a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján 8,5 százalékkal volt nagyobb a termelés, jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.

A hetedik hónapban 2022. júliusához képest az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 11,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké viszont 5 százalékkal csökkent. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 14,1 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésében 2,1 százalékkal kisebb volt a termelés. A speciális szaképítés termelése 0,3 százalékkal bővült. Viszont 7 százalékkal kevesebb új építési szerződést kötöttek. Ha az alkategóriákat nézzük, akkor az épületek építésére kötött szerződések száma 11,7 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 24,5 százalékkal visszaesett a 2022. júliusi bázishoz képest.

Nem éppen biztató a jövőre nézve, hogy az építőipari vállalkozások július végi szerződésállománya 24,4 százalékkal elmaradt a 2022. július végitől.

Még több AKTUÁLIS…