2024. szeptember 20. (péntek) 20:33

Napenergiából jól állunk

Magyarországon az Energiaügyi Minisztérium pénteken Facebook-bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy nyár végéig több napelemes kapacitás létesült Magyarországon idén, mint korábban bármelyik teljes évben. A MAVIR legfrissebb adatösszesítése szerint: ipari naperőművekben 3124 megawattnyi, háztartási méretű napelemes rendszerekben pedig 2080 megawattnyi beépített teljesítmény csatlakozott a hazai villamosenergia-hálózatra 2023. szeptember elejéig.
Az 50 kilowatt alatti rendszerekből 2030-ra már most több mint 231 ezer üzemel hazánkban. Az 50 kilowatt feletti fotovoltaikus létesítmények a villamosenergia-rendszer teljesítményének közel 30 százalékát adják.
Az idei bővülés (1187 MW) több mint 100 megawattal múlja felül a tavalyi rekordévben tizenkét hónap alatt elért gyarapodást. „Az Energiaügyi Minisztérium elsősorban az atomenergia és a napenergia kettősére támaszkodva erősíti a hazai önellátási képességeket, Magyarország energiafüggetlenségét” A következő évtized elejére megcélzott 6000 megawatt fotovoltaikus teljesítmény akár már jövőre termelésbe állhat hazánkban.

 

Még több AKTUÁLIS…