2024. szeptember 20. (péntek) 15:20

Miénk ez a sör

Miénk ez a sör

Szerző:

Bihari Zoltán

Cím:

Miénk ez a sör

Kiadó:

Xante Librarium Könyvkiadó

2023. szeptember 16-án rajtolt az idei Oktoberfest a bajor fővárosban. A müncheni nemzetközi buli kapcsán megállapíthatjuk, hogy noha Európában a 21. században is a csehek, az írek, a németek/osztrákok fogyasztják a legtöbb sört (évi 108-138 liter/fő) jó hír, hogy – bár nem vagyunk ott a habzó toplistán – a Biatorbágyon élő szociológus, Bihari Zoltán nagyszabású könyvvel lepte meg a folyékony kenyér szerelmeseit! Ennek apropója, hogy bő egy évtizede robbant be hazánkba a sörforradalom, amely új lendületet adott a kisüzemi termelésnek.

„Napjainkban közel száz sörfőzde üzemel országszerte. Egy részük stabilan a regionális igényeket szolgálja ki, mások távoli tájakon is ismeretségre tettek szert. Néhányan pedig már a nemzetközi piacokat is meghódították. Eközben régi tradíciókra építve újra alakultak apátsági főzdék, visszahozva a homályba veszett múlt egy szeletét” – fogalmazott a Miénk ez a sör című kötet szerzője májusban. A Xante Librarium Könyvkiadó gondozásában, 320 oldalon megjelent tetszetős, illusztrált mű hatvanöt hazai főzde bemutatására vállalkozik. Sörfőzőmesterek, sörtúrák, sörtörténetek – Katona Csaba előszavával.

Amint Bihari Zoli barátomtól hallom, lassan másfél évtizede, hogy berobbant Magyarországon a habzó ital forradalma, s ez friss lendületet adott a sörkészítésnek. „Könyvünk a magyar kisüzemi sörfőző szakmának ezt a sokféleségét igyekszik felvonultatni. A hazai vállalkozások kétharmadát lefedő főzdeportréinkkal betekintést nyújtunk többgenerációs és egészen újonnan alakult, hagyományosabb és az újhullámos, kraftos irányvonalat követő üzemek kínálatába, filozófiájába és szakmai elhivatottságába. Utunk során nemzetközi díjakat nyert italokkal, kísérletezőkedvvel, kreativitással, vendégváró hangulattal találkozhatunk.” A felfedezés a (tudás)szomjas olvasóra vár, hogy végig járja, netán kóstolja egy-két főzdetúra során az egyre szélesebb választékot felvonultató magyar kisüzemi kínálatot. Ettől lesz miénk ez a sör!