2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:28

Háromnapos gyász a tűzpárbajban életüket vesztettekért

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett keddtől az Észak-Koszovóban tevékenykedő, Szerb Lista nevű kisebbségi szerb párt az észak-koszovói Bajske faluban vasárnap lezajlott tűzpárbajban életüket vesztett emberek emlékére.

Korábban a koszovói kormány hétfőre, a szerb kormány pedig szerdára hirdetett egynapos gyászt.
Észak-Koszovóban vasárnap hajnalban lövöldözés tört ki szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között. A tűzpárbaj egész nap tartott, egy rendőr meghalt, egy megsebesült, négy támadót lelőttek, hatot megsebesítettek, ötöt pedig letartóztattak a rendőrök.
Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök szerint Albin Kurti koszovói miniszterelnök folyamatos provokációja vezetett az incidenshez. Míg a szerb elnök szerint a koszovói rendőrökre felháborodott helyi szerbek támadtak, Albin Kurti szerint jól felfegyverzett, képzett harcosokról, „terrorista bűnszervezetről” van szó, amelyet Belgrád politikailag és pénzügyileg támogat.
A koszovói kormány hétfőre nemzeti gyászt rendelt el a koszovói albán rendőr halála miatt. A szerb kormány a meggyilkolt szerbek emlékére hirdetett szerdára gyásznapot, míg a hivatalos Belgrád támogatását élvező Szerb Lista közleményében az áll, hogy a szeptember 26-28-ra hirdetett gyásznapot a „meggyilkolt polgártársak” emlékére hirdették ki.

Még több AKTUÁLIS…