2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:01

Az Egyesült Államok négyéves nyomozás után bepereli az Amazont

Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) trösztellenes pert indított kedden az Amazon.com ellen, melyben azzal vádolja a társaságot, hogy jogellenesen tartja fenn monopolhelyzetét.

A keresetet, amelyhez 17 állami főügyész csatlakozott, egy négy évig tartó nyomozást előzte meg. Az amerikai kormány évek óta küzd a Big Tech internetes uralmának megfékezéséért. 

Az FTC azt kéri a bíróságtól, hogy kötelezze az Amazon.com-ot, hogy hagyjon fel jogellenes magatartásával. A keresetet Seattle-ben, az Amazon székhelye szerinti szövetségi bíróságon nyújtották be.

Az FTC közleményében azt írta, hogy az Amazon korlátozza a kiskereskedőit az árengedményektől, amivel elfojtotta a versenyt, valamint kötelezi őket az Amazon szállítási és raktározási szolgáltatásainak az igénybevételére. Azoknak, akik ezeket nem tartják be, állítólag elrejtik az árucikkeiket, megnehezítve a fogyasztók számára az eladó megtalálását az Amazon platformján.

A vádak között az is szerepel, hogy az Amazon előnyben részesítette a saját termékeit a platformjain belül is a versenytársakkal szemben.

„Ha nem ellenőrzik, az Amazon folytatja törvénytelen magatartását monopóliumának megőrzése érdekében” – áll az FTC beadványában, amelyben arra kérik a bíróságot, hogy vessen véget az Amazon illegális magatartásának, és akadályozza meg az Amazon monopolhelyzetére irányuló tevékenységeit.

Az Amazon szerint az FTC-per tévedésből indult ki, és ártana a fogyasztóknak, mivel magasabb árakhoz és lassabb szállításokhoz vezetne.

„Az FTC által problémát jelentő gyakorlatok elősegítették a verseny és az innováció ösztönzését a kiskereskedelmi ágazatban, és nagyobb választékot, alacsonyabb árakat és rövidebb szállítási időt kínáltak az Amazon vásárlói számára, valamint nagyobb lehetőségeket kínáltak az Amazon üzletében árusító sok vállalkozás részére is” mondta David Zapolsky, az Amazon főtanácsadója.

Az Amazon részvényei 3,3%-ot estek.

Lina Khan, az FTC elnöke elmondta, hogy az Amazon illegális taktikákat alkalmazott, hogy gátolja azokat a cégeket, amelyek felemelkedtek volna, és veszélyeztették volna monopóliumát.

„Az Amazon most kihasználja ezt a monopóliumot, hogy ártson ügyfeleinek, mind az Amazon platformján vásárló családok tízmillióinak, mind pedig azoknak az eladóknak a százezreinek, akik az Amazont használják a termékeik eléréséhez” – mondta.

Khan joghallgatóként írt az Amazon.com dominanciájáról az online kiskereskedelemben a „The Yale Law Journal” számára, és tagja volt a képviselőház bizottságának, amely egy 2020-ban kiadott jelentést írt, amely négy technológiai óriás megfékezését támogatta: Amazon.com , Apple (AAPL.O), Google és Facebook.

Az Amazon kritikusai üdvözölték a keresetet.
„Soha egyetlen vállalat sem központosított ekkora hatalmat ennyi létfontosságú szektorban. Ha ellenőrizetlenül hagyják, az Amazon diktálási és ellenőrzési hatalma veszélyezteti a jogállamiságot és a nyitott, demokratikusan irányított piacok fenntartásának képességét” – mondta Stacy Mitchell, az Institute for Local Self munkatársa.

A Big Tech elleni fellépés szükségessége azon kevés dolgok egyike, amelyekben a demokraták és a republikánusok egyetértettek. A 2021-ben véget ért Trump-kormány idején az Igazságügyi Minisztérium és az FTC vizsgálatot indított a Google, a Facebook, az Apple és az Amazon ellen.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…