2024. szeptember 20. (péntek) 00:11

Testkamerákkal szerelik fel a rendőröket

Az Index több rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy testkamerákat kapnak a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) rendőrei. Úgy tudjuk, a rendőrség már évek óta kísérleti jelleggel alkalmazza a műszereket, több gyártmányt és típust is tesztelt már.
Számos külföldi példa mutatja az eszköz hasznosságát, a magam részéről a mielőbbi bevezetést támogatom– nyilatkozza az Indexnek Major Róbert rendőr ezredes. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Közbiztonsági Tanszékének vezetője szerint a gyerekeknek és a fiataloknak senki sem beszél arról, hogy miként kell viselkedni, ha egy rendőr megszólít, intézkedik velük szemben.
Az ezredes szerint  „az intézkedés alá vont személy együttműködésének hiányában, akár hivatalos személy elleni erőszak is kialakulhat.” És aligha vitatható, hogy mindenki másként viselkedik, ha tudja, hogy látják a tevékenységét. „Ezt a hatást lenne jó kiterjeszteni a rendőri intézkedések helyszínére, amelyek viszont nem előre meghatározhatóak, így a gépjárművek fedélzeti kamerája, valamint a rendőrök testkamerája lehet megoldás”.

Még több AKTUÁLIS…