2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:44

OTP – Lehúzzák az ukránok a fekete listáról?

Megállapodás születhet OTP-ügyben a magyar és az ukrán fél között az uniós külügyminiszterek kijevi találkozóján – írja a Politico reggeli hírlevelében. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt várja a találkozótól, hogy az ukránok hozzáférést kapjanak ahhoz az 500 millió eurós összeghez, amit eddig a magyar vétó miatt nem tudott folyósítani nekik az unió. Állítása szerint erről már meg is egyeztek a magyarokkal.

A magyar és az ukrán oldal közötti vita azzal kezdődött, hogy Kijev – arra hivatkozva, hogy az OTP-nek továbbra is több millió oroszországi ügyfele van és hogy elismerte az önjelölt luhanszki, illetve donyecki „népköztársaságokat” – feltette a pénzintézetet a háború nemzetközi finanszírozóinak szégyenlistájára. Erre közölte a magyar állam, hogy amíg Ukrajna nem veszi le az OTP-t a listáról, szó sem lehet arról, hogy hozzáférést biztosítsanak számára az Európai Békekeretből lehívható 500 millió euróhoz.

Az ukrán korrupció elleni hivatal múlt héten bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggesztették az OTP státuszát a listán, ám a végleges eltávolításához további tárgyalásokra van szükség. Válaszul a magyar külügy közölte, hogy ezt nem tekintik érdemi változtatásnak és csak akkor beszélhetünk a békekeretes pénzek vétójának feloldásáról, ha Kijev véglegesen levette a magyar pénzintézetet a listáról.

 

Még több AKTUÁLIS…