2024. szeptember 20. (péntek) 22:28

Az elbűvölő Harkány

Harkány

Harkány egy kicsit elmaradt az időben. Más magyar fürdővárosokhoz képest jóval gazdagabb a múltja, a gyógyvíze bármelyikkel vetekedik és mégis egyre hátrébb kerül a rangsorban. A városka nem tehet arról, hogy az ország déli csücskén zsákutcába vezet, hiszen erre csak Szarajevóba vezet út. Hogy aztán a mindenkori városatyák hányszor hibáztak és hibáznak, hogy a turisták elmaradoztak és már csak néhány cseh busz valamint néhány német család érkezik, arra most nem térnék ki. Ám azt azért csak megemlítem, hogy a fürdő belépő meglehetősen borsos, 6 ezer forint és a vendég még fizetheti a parkolási díjat is, ami nem kevés. Nem túl vonzó ajánló levél.

Harkány nekem mégis túl kedves és nem tagadom, engem nem zavar, hogy jóval kevesebb a vendég, mint tíz-húsz-harminc éve. A várost polgárait persze nem dobja fel, hogy az utóbbi években több szálloda és életterem bezárt. A kedvencemre, a Platánra is lakat került a covid idején és azóta sem nyitott ki, pedig a cseh vendégek is nagyon szerették. Nem volt drága, a szobák egyszerűek, de kényelmesek voltak, s a vacsorájuk is jobb volt, mint amit a három csillag ígért. Reggelente a szálloda előtt működött a kedvenc pénzváltóm, a Máriagyüdre való Johnny, aki zseniálisan bókolt a cseh asszonyoknak, miközben a koronájukat beváltotta.

Persze, ezek talán apróságok, de hadd mondjak nagyobbat. Sehol, egyetlen magyar fürdővárosban sincs annyi park, akkora zöldterület, mint Harkányban. Lehet, ez éppen abból adódik, hogy nem nagyon fejlődött az utóbbi évtizedekben a városka, így nem csaptak le a telkekre, de most már maradjon is így. Engem a piaci bódéváros sem zavar a horvát és bosnyák boltosokkal, a vásárcsarnokot pedig fölöttébb szeretem, ott veszem meg a kolbászt, stifoldert, mákot, paprikát, babot. És ott eszem néha hekket, sült kolbászt, hurkát, oldalast. Sajnos helyi termelő már kevés van, de olyan Oportó szőlőt árulnak, mint sehol más borvidéken. És van egy isteni borozó a fürdő bejárata mellett, ahol két belevaló asszony méri a fröccsöt. Még a csehek is szeretik, esténként ők foglalják el a fémszékek többségét.

Ez az a fürdőváros, amely télen sem unalmas, ha a fő utcai pékségbe betérek egy kávéra, egyébként már sehol sem adnak 350 forintért fekete levest, szóval, ott a helybeliekkel is szót válthatok és elolvasom a sportot meg a Népszavát. Ez is kiment már a divatból, de Harkányhoz épp ezért illik. S a minap ott világosodtam meg a teraszon, hogy Harkány épp azért elbűvölő, mert nem rontották el, nem tudtak vele semmit sem kezdeni, ezért nem is árthattak neki. Néha a semmittevés is hasznosabb, mint a  durva nyomulás.