2024. szeptember 20. (péntek) 00:04

Marika titkai

A Horthy- és a Hitler-korszak ünnepelt sztárja volt Rökk Marika, aki 1913-ban született Egyiptomban. A magyar szexbomba aztán Kairónak búcsút intve, főleg a német nyelvterületen volt ünnepelt filmcsillag. A náci rezsim összeomlása után olyan hírek röppentek fel, hogy a táncos lábú díva a Kreml kémje lett… Pest, Párizs, New York voltak a fiatal, tehetséges táncos tinilány karrierjének első állomásai. A magyar fővárosban Eisemann Mihály: A cirkusz csillaga című operettjében kapott először igazi vastapsot, s ez Bécsben is megismétlődött. Húsz esztendős volt Rökk Marika, midőn – Németországban már hatalomra kerültek a nácik – 1933 végén Daisy Parkert alakította Ábrahám Pál: Bál a Savoyban című revüoperettjének Király Színházbeli premierjén. Az primadonnát a budapesti, londoni filmesek is felfedezték, de a csinos dáma Berlinben talált új hazára. S propaganda (ízű) filmekre sem mondott nemet, ha férje, Georg Jacobi jó gázsi fejében szépen megkérte.

A zajos, zenés alkotások után némi „csendespihenő” következett a sztár karrierjében a háború után. Ám a bájos akcentussal csacsogó színésznő ’48-ban ismét a kamerák elé állhatott. Sőt német bulvársajtó értesülések szerint még arra is futotta Marika Rökk energiájából, hogy Marica grófnőből Mata Harivá maszkírozza át magát. A több millió példányban megjelenő Bild röppentette fel anno a – kacsát? – hírt, hogy a magyar szexbomba az 50-es elején a nyugatnémet kémelhárítás (BND) gyanúja szerint „a szovjetek részére feltehetően hírszerzői tevékenységet folytatott”. Szerencse, hogy ez az akta nem került a temperamentumos filmcsillag szeme elé, mert 1951-ben az is szerepelt a dokumentumban, hogy „Marika Rökk 45 év körüli, ismert német színésznő” vélhetően Moszkvának kémkedik. Nos akkor csupán 38 esztendős volt honfitársnőnk…

A korrektségéről ismert svájci Neue Zürcher Zeitung már kérdőjellel adta tovább a szenzációt: „Antikommunista operett legendából KGB spión?” címmel. Az osztrák Kurier is példányszám növekedésben reménykedett, amikor azon a télen azt firtatta, hogy a díva kémkedett-é a sztálini rezsimnek? A brit Guardian már elspórolta a kérdőjeleket, s egyenesen a háború utáni Németország szovjet spiónjának titulálta a mozicsillagot. Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin „ultrademokratikus és békés” birodalmának külhoni tévécsatornája, a Russia Today tovább tupírozta a poros gyanút, hangsúlyozva, hogy Marika Rökk „Hitler kedvenc színésznője volt”, majd szovjet ügynök lett. Hm. A hamis hírek korában is akadnak azért hitetlenkedő zsurnaliszták, akik hamar kiderítették, hogy a „kacsák forrása” – Csajkovszijnál még „Hattyúk tava” – a wiesbadeni Ost-Express „szenzációs” információjára épülhetett, mely szerint Marika Rökk „in letzter Zeit schwer verdächtigt, für die Sowjetunion zu arbeiten“. Vagyis a díva „az utóbbi időben erősen gyanusítható azzal, hogy a Szovjetunió számára dolgozik.” Ezt a vékony szálat követte aztán a nyugatnémet hírszerzés. Ma már tudjuk: eredménytelenül. Ezen tényt tükrözi az is, hogy Rökk pályafutása fényesen folytatódott a jóléti Adenauer-korszakban. Előbb a Csárdáskirálynőben hódította meg az NSZK-t, majd a 60-as években a Denevérben és a Hello, Dollyban (meg a tévében) mutathatta meg legendásan szép lábait a kapitalista polgároknak. A túl a hatodik ikszen is aktív, nemzetközi szupersztár, az örökifjú Marica grófnő 2004 májusában hunyt el a Bécshez közeli fürdővárosban, Badenben. Sírján mindig van virág!

Még több kultmix…