2024. szeptember 20. (péntek) 00:09

Csatát nyert a főváros, háborút még nem

A kormányzati elvonással szemben átmeneti védelmet kapott fővárosnál úgy érzik, vannak még aduik Orbánékkal szemben. Más önkormányzatok nem ilyen „szerencsések”. Az év végéig levegőhöz jutott a Fővárosi Önkormányzat. Hacsak az Államkincstár fellebbezése nyomán a Kúria nem módosítja a Fővárosi Ítélőtábla döntését, a Városháza számlájáról nem vonnak le havi négymilliárd forintot. Ennyit inkasszáltak ugyanis a főváros által be nem fizetett szolidaritási hozzájárulás címén, részben Budapest hitelkeretének a terhére.

A pert – amelynek lezárultáig, de legfeljebb az év végéig az önkormányzat azonnali jogvédelmet kapott – Karácsony Gergelyék azért indították, mert 25 milliárd forinttal többet szed be tőlük az idén az állam, mint amennyi forrást a költségvetésből a főváros kap a közfeladatok ellátására.

Mivel jövőre várhatóan még nagyobb mínuszt mutat majd a források és elvonások egyenlege, a mostani – csak az idei pénzekről szóló – pert jó eséllyel újabbak követhetik. Ez persze nagyban függ a jelenlegi ügy végkimenetelétől.

Még több AKTUÁLIS…