2024. október 18. (péntek) 07:21

Abony, a 30 éves város

Idén ünnepli várossá nyilvánításának 30. évfordulóját Abony, a nemesi kúriák városa, amelyért érdemes Budapestről is „leugrani” rövidebb-hosszabb időre. Az Alföld közepén az ismert nóta szerint „Sej Nagyabonyban csak két torony látszik”, de sebaj, van itt más látnivaló is…
A jubiláló települést Pető Zsolt polgármester kalauzolásában ismerhettük meg, összefoglaljuk a hallottakat, látottakat.
-A megénekelt két torony mellett azonban számtalan érték van településünkön, melyekre méltán vagyunk büszkék, és amelyeket különleges vendégszeretet mellett szeretnénk bemutatni a hozzánk érkezőknek.  Abony városa egy szép ékszerdoboza Magyarországnak – mondta büszkén a település első embere. – A közelmúltban megújult a város patinás főtere, melyet a Kinizsi Városkapu és a Millenniumi szoborpark, az Abonyi Országzászló egészít ki. Sok szép szobor, köztéri műalkotás díszíti városunkat, egyik a Kossuth relief, mely Kossuth Lajos 1848-ban nálunk mondott beszédének állít emléket. Nem csupán Abony központi térsége kínál érdekes látnivalókat, hanem a város határában található horgásztavak, a Mikes tó, a megújult Parkerdő is, és még büszkék vagyunk a termálvízkincsünkre. Abony Városában élénk sportélet folyik, kézilabda mérkőzéseket, országos labdarúgó tornákat, birkózó, sportakrobatika, triatlon versenyeket rendezünk, melyekre sok sportszerető vendég érkezik. Büszkék vagyunk a régi nagy sportolóinkra is, például az itt született olimpiai bajnok birkózóra, Varga Jánosra és a világválogatott Varga István kézilabdázóra, akinek a szobrát nemrég avattuk a róla elnevezett sportcsarnok előtt. A helyi lakosság a „Szeretlek Abony” logoval fejezi ki a városához fűződő szoros kapcsolatát.
Pető Zsolt kiemelte testvérvárosi kapcsolataikat, ahol a cél az, hogy a civil szervezetek tagjai minél többször találkozhassanak lengyel, nagyabonyi és farkaslaki barátaikkal, valamint arról is beszélt, hogy Király Borbála révén magánszálláshely is létesült a közelmúltban, amire nagy szükség van.
Abony egyik ékköve a Sívó kúria, mely a strand területén Egészségmegőrző Központként funkcionál. Érdemes megtekinteni még a két templomon kívül a Márton kúriát, az Abonyi Lajos Falumúzeumot, a Löffler Palotát, a zsinagógát, az Ungár kúriát, valamint a felújított Civil Házat. S aki Abonyba látogat, nem hagyhatja ki a híres Mészáros Vendéglőt sem, ahol a tulajdonos Mészáros István vendéglős finomságait kóstolhatja végig, „bevezetőként” a legendás tepertős pogácsával! Tájjellegű finomságaik is igazi gasztronómiai utazást jelentenek az ínyenceknek. A kiadós ebéd vagy vacsora után, jólesik egy kis finom bor, az innen nem messze lévő ceglédi Kökény és Fia családi borászatban, ahol meg is pihenhetünk a vendégszobákban. A takaros birtokon találkozhatunk őshonos és hazai nemesítésű állatokkal is. A téglákkal kirakott, boltíves, exkluzív pincében pedig Cserszegi Fűszeres, Rajnai Rizling, Chardonnay, Zöld Veltelini, Sauvignon Blanc, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Zweigelt kóstolható.

Még több ITTHON…