2024. szeptember 24. (kedd) 09:26

Indulhat a Napenergia Plusz Program

20 ezer háztartást szeretne támogatni a kormány abban, hogy napelemhez és energiatárolóhoz jusson. Bár a részleteken még dolgoznak, a pályázatnak legalább a neve ismertté vált: Napenergia Plusz Program.

Január 1-jén indul a 75 milliárd forintos megújulóenergiás lakossági támogatási program. A Napenergia Plusz Program nevű pályázat elindításának pontos dátumát Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára jelentette be szerdán az M1-en.

A 75 milliárdos programról – akkor még nem nevesítve – múlt héten már beszélt Lantos Csaba energiaügyi miniszter is, jelezve, hogy csak azok pályázhatnak majd, akik most adják be igényüket háztartási méretű napelemes rendszer telepítésére, és már az új, bruttó elszámolási rendszerbe kerülnek vele.Az új rendszerben a sokkal kedvezőbb – és a kormány által korábban teljesen kivezetni kívánt, de végül mégis megtartott – éves szaldó helyett nem a háztartások által megtermelt, általuk felhasznált, illetve hálózatba betáplált elektromos energia mennyiségének különbsége alapján számolnak el, hanem pénzügyi alapon. A felhasználónak meghatározott árat – kilowattonként öt forintot – fizetnek majd a hálózatba táplált zöldenergiáért, a felhasználó pedig fogyasztásának megfelelő mindenkori árat fizeti a szolgáltatónak.

Még több AKTUÁLIS…