2024. szeptember 24. (kedd) 09:23

Egyiptom figyelmeztette Izraelt?

Egyre súlyosbodó a kérdés, hogy az izraeli hírszerzésnek miért nem sikerült előre jeleznie a támadást. Hétfőn egy egyiptomi hírszerzési tisztviselő azt mondta, hogy Jeruzsálem figyelmen kívül hagyta a többszöri figyelmeztetést, miszerint a gázai terrorcsoport „valami nagyot” tervez – ami magában foglalt egy nyilvánvalóan közvetlen értesítést a kairói hírszerzési minisztertől a miniszterelnöknek – írja a The Times of Israel.Az egyiptomi tisztviselő azt mondta, hogy Egyiptom, amely gyakran közvetít Izrael és a Hamász között, többször is beszélt az izraeliekkel „valami nagy dologról”, anélkül, hogy részleteket közölt volna.

Elmondása szerint az izraeli tisztviselők Ciszjordániára összpontosítottak, és alulbecsülték a Gázából érkező fenyegetést. Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormánya a ciszjordániai telepesek támogatóiból áll, akik az elmúlt 18 hónapban egyre növekvő erőszakhullám miatt biztonsági szigorítást követeltek.Figyelmeztettük őket, hogy robbanásveszélyes a szituáció, ez a robbanás pedig nagyon hamar bekövetkezik, és ez nagy lesz. Alábecsülték az ilyen figyelmeztetéseket– mondta az Associated Pressnek a névtelenséget kérő tisztviselő.
Netanjahu tagadta, hogy kapott volna ilyen előzetes figyelmeztetést, és a nemzethez intézett hétfő esti beszédében azt mondta, hogy a történet „álhír”.Egyiptomból nem érkezett korai üzenet, és a miniszterelnök a kormány megalakulása óta nem beszélt és nem találkozott az egyiptomi hírszerzés vezetőjével – sem közvetve, sem közvetlenül– közölte az izraeli miniszterelnök hivatala.

Még több AKTUÁLIS…