2024. szeptember 20. (péntek) 22:24

Az első magyar szupersztár?

Három telt ház a Puskás Arénában. Ilyet magyar előadó még nem csinált az országban, előtte pedig csak veterán zenekarok és specifikus, nagy produkciók fordultak meg a régen Népstadionként ismert építményben, mint az Omega, a Hungária, az Illés vagy az István, a király.A telex egy elemző cikket szentelt Azahriah hihetetlen karrierjének, aki 21 évesen olyan csúcsra jutott, ahol még nem járt magyar előadó.

Baukó Attila, vagyis Azahriah téli sapkában és napszemüvegben ült az üvegfallal elválasztott pult mögött, ő pecsételte és szignózta a harmadik arénakoncertjére szóló jegyeket.
„Álmainkban sem gondoltuk azért, hogy ez lesz” – mondta Tóth Gergely, Azahriah menedzsere, tehát még ők is nehezen hiszik el, hogy 200 ezer rajongó váltott jegyet a koncertekre.

Azahriah újpalotai „telepi” srácból lett Magyarország legnépszerűbb és legtöbbet streamelt előadója. A középiskolát nem fejezte be, viszont már videózott Paul Street néven, csatornáján több mint 500 ezer feliratkozó gyűlt össze. Három-négy éve publikál zenéket, két és fél évvel ezelőtti első koncertjén 1500-an voltak. A YouTube-on élő hű közönsége könnyen beolvadt a zenei követők táborába, ők adták a magot, ami aztán nagyon rövid időn belül bővülni kezdett.

  • A telex összefoglalta az Azahriah-jelenséget:
  • átütő siker és sok százezer videó a zenéire TikTokon;
  • bombaerős, hűséges és megszállott követőtábor;
  • műfajötvözés (indie, trap, rap, reggaeton, reggae, ragga, mulatós, magyar alter);
  • gazdag diszkográfia relatíve rövid EP-kel és lemezekkel;
  • egy emlékezetes botrány, amiből egész nyáron tartó bulvársztori lett;
  • rivális előadókkal való konfrontáció (G.w.M);
  • jó marketing és stabil, okos kiadói hátszél;
  • és a legfontosabb hívószó: a „csináld magad”, DIY-filozófia.

Ám mindez kevés lett volna a sikerhez, többet számít, hogy Azahriah magának írja, , hangszereli és néha keveri is a dalait, sőt ő a producer is. És azok a dalok szíven ütötték a tiniket, vagyis olyat tud a 21 éves srác, amit nagyon kevesen a világon. és mindezt úgy, hogy nincsenek háttér emberei, mint a telex által is idézett Olivia Rodrigonak, Steve Lacynek és Billie Eilishnak.
Az emberek követhették Azahriah karakterét a videómegosztón, és az alapélmény, hogy a kamera előtt ülő srác öntudatos, sőt, „egy közülünk”. Régi igazság, hogy a YouTube-nézettséget nem mindig lehet jegyre váltani, de az énekes erre is rácáfolt. És miután 14 évesen már blogger volt a neten, mindent tud a szakmáról és a hátteréről, tulajdonképpen nincs szüksége senkire, sokáig menedzser sem volt, csak már nem ért rá a koncertszervezésre.

Egyetlen kérdés maradt csak, hogy külföldön befuthat-e, ami még egyetlen magyar előadónak, sem az LGT-nek, sem az Omegának, sem a Neotonnak nem sikerült, különböző okokból. Részleteket a menedzser nem árult el, de lesz 10 koncertes külföldi turnéja, mert egy angol menedzsment lekötötte a magyar énekest, pedig egy szót sem letettek a szövegeiből.

Még több kultmix…