2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:27

Az izlandi író kiosztotta Trumpot és Orbánt is

Jón Kalman Stefánsson izlandi író Magyarországon is őrülten sikeres, amit a budapesti dedikálásáért sorban álló több száz méteres sorok is megmutatnak, na meg az, hogy legutóbb egyszerre két könyve is megjelent magyarul (Hiányod maga a sötétség; Gondolatok a mamutfenyőkről és az időről). Interjút adott a HVG.hu-nak, s többek között a mai populista politikáról is elmondta lesújtó véleményét.

„A mai kor nagyon furcsa. Ha valaki húsz éve leírta volna a mai világot, kitérve arra, hogyan kerültek hatalomra a Trumphoz hasonló emberek, és hogyan maradtak mindmáig népszerűek; hogy milyen a magyar kormány, a török és a többi hasonló; hogy hogyan is volt a Brexittel – akkor mindenki azt mondta volna arra a regényre, butaság, ennyire azért nem vagyunk hülyék! Hát, kiderült, hogy de igen, ennyire hülyék vagyunk.

És ez borzasztó, hiszen minden érv világosan megmutatja, hogy az amerikaiak, a magyarok, a törökök és mindenki ugyanezen az úton mennek tovább, akkor nekünk annyi.
Az önök országa vérzik, és nem is fog elállni a vérzés, amíg valami szörnyű nem történik. Egy ilyen kormány elárulja a polgárait, és ez vonatkozik Amerikára is. A mai ember felelőssége hatalmas abban, hogy mindezek ellen harcoljon, és ez vonatkozik minden íróra, újságíróra, művészre és a közemberekre is. Nincs annál rosszabb, mint azt érezni, hogy „ez ellen én semmit sem tehetek”. A populista politikusok épp azt akarják, hogy eszköztelennek érezd magad ellenük. És ha elkezdesz így gondolkodni, ők nyertek – te pedig vesztettél.”

Még több kultmix…