2024. szeptember 24. (kedd) 12:19

Edith Piaf, az örök

Edith Piaf
A francia sanzon rajongók álma válik most valóra: Edith Piaf halálának 60. évfordulója alkalmából egyszerre két kiadvány is érkezik októberben. A ’Symphonique’ címet viselő korong, mely CD, bakelitlemez és digitális formában jelenik meg, igazi csemege, ugyanis 60 tagú szimfonikus zenekar keltette új életre Piaf műveit.
A műfaj legnagyobb csillagának világhírű dalait a legmodernebb technikai eszközök segítségével hangszerelték újra. Piaf ikonikus hangját a legendás londoni Abbey Road stúdióban választották le az eredeti felvételekről, majd az alapokat a Legendis Orchestra gondosan kiválasztott művészeivel rögzítették. A Martin Batchelar, Samuel Pegg és Nathan Stornetta által briliánsan elkészített dalok képesek arra, hogy rezonáljanak a mai kor emberének fülével, mégis
megtartották szerethető, sok évtizedes nosztalgiájukat.  A ’Best of + Concert Musicorama Europe 1’ című dupla album
szintén a jubileumra készült el. Az első, ’Best of’ lemezen Edith ikonikus dalai hallhatók, míg a másikon a híres, párizsi L’Olympia nevű koncerthelyszínen, 1958-ban rögzített felvételek szerepelnek, melyeket a francia Europe 1 rádió számára készítettek és most először lesznek elérhetők bakelit formában. Mindkét albumválogatáson olyan, máig elévülhetetlen sanzonok csendülnek fel, mint a „Milord”, a „Padam Padam”, a „Je ne regrette rien”, vagy a „La vie en rose” – csak hogy a legismertebbeket említsük.
Még több kultmix…