2024. szeptember 20. (péntek) 22:23

„Igazság” és „Valóság”

Madách Imre drámai költeménye és Nádasdy Ádám prózai fordítása alapján, Szabó-Székely Ármin szövegváltozatával készült EMBTRAG című előadást mutatták be a Katona József Színházban.

Madách Az ember tragédiájában nagyívű utazásra invitál. Azokat a kérdéseket teszi fel, amelyek egyidősek az emberiséggel, és hol felemelő, hol kétségbeejtő gondolatokra lel válaszként. Mi is választ akarunk, tudni akarjuk, miért küzdünk, de sejtjük, hogy a nagy Összefüggést sosem mondhatjuk ki egyetlen pontosan megfogalmazott állításként. Próbálkozunk és elbukunk, egészen addig, míg az életünk egy átlagos szerda délutánon váratlanul véget nem ér. Ádámot és Évát Lucifer vezeti az úton, megosztja velük a tudást, de az „igazság” és a „valóság” csalóka fogalmai újra és újra szétesnek körülöttük. Alkotótársaimmal minket az motivált, hogy nemzeti drámánkat kortárs szövegként olvasva olyan előadást hozzunk létre, amelyben nem Madách nyelvi és dramaturgi bravúrjai előtt hajtunk fejet, hanem megengedjük magunknak, hogy a segítségével asszociáljunk, mellérendeljünk, felnagyítsunk, átkeretezzünk témákat, és a történelmi tablók felsorakoztatása helyett az emberi élet stációit és meghatározó helyzeteit keressük. Vagyis új utazásra hívjuk azokat, akiket hasonló kérdések foglalkoztatnak. (Székely Kriszta)

Játszák: Ádám: Lengyel Benjámin, Elek Ferenc, Bezerédi Zoltán, Éva: Mentes Júlia, Rezes Judit, Lucifer: Pálmai Anna

Úr: Szirtes Ági. Továbbá: Béres Bence, Bodnár Erika, Gloviczki Bernát, Jakab Balázs, Kanyó Kata, Pásztor Dániel, Rajkai Zoltán, Ujlaki Dénes

Rendezte: Székely Kriszta,

Következő előadás: október 26., 19:00

Még több kultmix…