2024. szeptember 20. (péntek) 21:21

Azahriah vihart aratott

Dalia László

Azahriah, a 21 éves blogger énekesként is sikeres, három Puskás stadiont képes megtölteni, amelyre manapság egyetlen magyar zenekar vagy énekes sem képes. Furcsamód kiverte a biztosítékot, vagyis ebben a langyos vízben, amely a magyar pop és rockzenét jellemzi mégis vannak indulatok, bár a zenében volna ilyen ádáz minőségi küzdelem, bár azon versengenének, hogy ki fut be először odaát, s tesz szert nemzetközi karrierre.

Majka, a Quimby, Szikora Robi megvédték, Zalatnay elég vokál énekesként is fellépne vele, míg mások ezt máshogy gondolják. Czutor Zoltán, a Belmondo együttes énekese ellenben kicsit nagyképűen leszólta, azt mondta „több esélyt is adott az ifjú titánnak, legalább három koncertjén járt is, de nem hozta igazán lázba”. Na, régóta hiányzik a kritikai megközelítés a zenei világból, de hogy éppen egy kiugró sikert ekézzen egy másik zenész, az azért elgondolkodtató. Pedig sokan joggal sírják vissza a 30-40-5a évvel ezelőtti sztárokat, akik még ma is színpadon vannak, mert nincs igazi konkurensük. Vagyis egyetlen van, a halál.

Ám lássuk, mit is állít Czutor. „Amit Azahriah  csinál, az tele van klisékkel. Azahriah semmi újat nem hozott a magyar popzenében.Ne akarjuk azt mondani, hogy ez valami új minőség, új szint, és majd a Zeneakadémián fogják majd tanítani […]. Van, aki a számjegyekre izgul, van, aki a hangjegyekre.” Kétségtelen van igazsága Czutornak, Azahriaht nem, fogják a Zeneakadémián tanítani, de ez igaz a Belmondóra, az Eddára, Lovasiékra, sőt még a Quimbyre is.Bár amit Kiss Tibi a Csík zenekarral összehozott, az azért biztos megmarad, az tényleg minőség. És a mai slágerek többség valóban mulandó, Azahriah a zenében még kezdő, a sikere ezért megdöbbentő, de nincs kizárva, hogy később alkothat  olyan klasszikus zenét, mint a Beatles, Bob Dylan vagy Leonard Cohen.

Czutor jobb énekesnek, mint kritikus és különben is inkább az volna a dolga, hogy a Belmondó zenében erősödjön, s átlépje a határokat.És az sem baj, ha nem képes három stadionnyi rajongót megragadni, attól még lehetne egy remek kis zenekar. Igaz, a Beatles vagy Cohen is hatalmas tábort tudhatott maga mögött és a dalaik sokáig élnek majd. Bob Dylan meg Nobel díjat kapott, Vitatni persze mindent lehet. Azt is, amit 15 éve leírtam, amikor először New Orleansban jártam, s majd minden kocsmában olyan remek zenészek játszottak, akik kenterbe verték volna az akkori magyar együtteseket. Ez a mi kis piacunk ma is egyhelyben topog.