2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:08

Iváncsán hétfőn már termelnek

November 6-tól kezdődik a termelés az iváncsai akkumulátorgyárban – értesült a Szabad Európa. Jövő év közepére állhat rá a gyár a teljes kapacitásra, pedig még sem az odavezető ipari vágány építése, sem a közúti kapcsolat kibővítése nem kezdődött el, a kiszolgáló infrastruktúra sincs kész, ahogy az iváncsiakat a gyár mellékhatásaitól védő létesítményeket sem kezdték el építeni.

Az iváncsiak már egy éve is panaszkodtak, hogy a gyár miatt minden reggel óriási dugó van. Maga az építkezés sem ment zökkenőmentesen, tucatnyi munkavállaló lett rosszul a nyár elején. Kémiai biztonsági hiányosságokat állapítottak meg a hatóságok, és foglakozás körében elkövetett gonadtlan veszélyeztetés miatt nyomozás is indult.

A Szabad Európa leírása szerint a gyár környezete jelenleg inkább egy földutakkal szabdalt pusztasághoz hasonlít, de számításaik szerint négyszázan kezdhetik a munkát az első hónapokban, ami húsz százalékos kapacitást jelent.

A cég vezetőinek korábbi közlése szerint az a cél, hogy évi 30 GWh-nyi teljesítményt adó akkumulátor készüljön egy évben itt. Jelenleg 87 GWh teljesítményt állítanak elő a már működő akkugyárak Magyarországon, vagyis az iváncsai létesítmény önmagában több mint harmadával növelné a kapacitást.

Még több AKTUÁLIS…