2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:33

Esterházy intelmei

Esterházy Mátyás a minap egy interjúban hajszálpontosan megfogalmazta, miért botladozik még mindig a magyar foci, miközben a válogatott sikeres és egy-két játékosunk már nagy csapatokban játszik, többek között az általam menedzselt Szoboszlai Dominik.

„A magyar válogatott sikerei nagyon sok olyan problémáról elveszik a fókuszt, amikkel sürgősen foglalkozni kellene. A képzési problémák mellett itt van mondjuk az edzők elhivatottsága. Nem állítom, hogy halálra vannak fizetve, de egyre jobban keresnek az utánpótlásban, és ezért nagyon sok olyan embert látok beáramlani a rendszerbe, szakmaváltókat gyakorlatilag, akik azért állnak edzőnek, mert látják, hogy ebből jobban meg lehet élni, mint mondjuk a tanári munkából. Viszont az elhivatottság hiányzik…”

Érdekes, hogy két éve ugyanezt fogalmazta meg Kemény Dénes a vizilabdával kapcsolatban, ahol a hirtelen megjelenő pénz több bajt okozott, mint hasznot.Esterházynak az akadémiákról sincs túl jó véleménye, bár állítja, hogy kiből lesz jó játékos az már korábban, 7-13 éves korban eldől.

„Nyilván minden gyereknek az az álma, hogy majd egyszer a Barcelonában fog játszani, de idővel, amikor elkezdik megismerni a valós képességeiket, ezeket az álmokat felváltja a realitás. Barcelona helyett mondjuk Zalaegerszeg, vagy Zalaegerszeg helyett mondjuk egyetem. A fontos az, hogy tudják, egyik sem bukás, ha a felismerés időben történik. Én is válogatott játékos akartam lenni, én is játszottam az NB I-ben, de időben beláttam, hogy nem vagyok elég jó…”

Még több sport…