2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:46

Nem drágul a hal

hal

Tavalyi áron adják a halat a gazdaságok, halászati szakmaközi szervezet szerint csak a kereskedőkön múlik, drágább lesz-e az üzletekben – számolt be az RTL Híradó. Elsősorban ezért nem kell árat emelniük, mert az előző évhez képest csökkentek a takarmányárak és normalizálódtak az energiaárak is, egyedül a bérköltség növekedett.

Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi szervezet szóvivője az RTL-nek azt nyilatkozta, levelet fognak írni a kereskedőknek, hogy hozzájuk hasonlóan ne változtassanak az árakon. A szervezet szerint az árakkal lehetne a leginkább ösztönözni a halfogyasztást Magyarországon, ami még mindig elmarad az Uniós átlagtól.

A statisztikák szerint halfogyasztásban Magyarország rendesen le van maradva az unióban, de ennek többek között az árak az okai, hiszen a baromfihoz és a sertéshez képest túl drága a hal. És egyre kevesebb üzletben lehet élő halat vásárolni. Sem a Tesco, sem a Lidl, sem az Aldi nem árul élő halat, csak fagyasztottat. A karácsonyi kampány viszont kevés ahhoz, hogy a halfogyasztás jelentősen emelkedjen.

Még több életmód…