2024. szeptember 19. (csütörtök) 19:07

A Hamász nem enged el több túszt

A Hamász katonai szárnya, a Kasszam Brigádok úgy döntöttek, hogy addig késleltetik a túszok második csoportjának szabadon bocsátását, amíg Izrael nem hajlandó a segélyszállítókat beengedni Gáza északi részére – írja a BBC. A portál emellett arról ír, hogy a Kasszám Brigádok azzal vádolják Izraelt, hogy nem tartja be a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás feltételeit.A BBC izraeli forrásai tagadták, hogy országuk megsértette volna a tűzszüneti megállapodást.
Az UNRWA közölte, hogy a segélyek egy hónap után először jutottak el Gáza északi részére, az ENSZ szerint pénteken összesen 137 teherautó érkezett Gázába. A Palesztin Vörös Félhold 196-ra tette a rafahi határátkelőn áthaladó teherautók számát.
Szombaton az izraeli Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) közölte, hogy az ENSZ több mint 50 teherautónyi humanitárius segélyt – élelmiszert, vizet, menedéket és orvosi felszerelést – szállított a Gázai övezet északi részére és a még nem evakuált menedékhelyekre.
Egy magas rangú Hamász-tisztviselő szerint azért nem adták át a túszokat, mert Izrael megsértette a humanitárius tűzszüneti megállapodást, és megakadályozta, hogy a megbeszélt segélyszállító teherautók Gáza északi részére eljussanak.
A tisztviselő szerint Izrael a 100 teherautóból csak három teherautót engedett át Gáza északi részére, miközben azzal is megsértette a megállapodást, hogy drónokat küldött Gáza déli része fölé.

Még több AKTUÁLIS…