2024. szeptember 20. (péntek) 16:55

Hűs turizmus

Mogyorósi Géza

Skandináviában esténként, de főleg éjszaka már mínuszok repkednek, míg itt Berlinben, Budapesten még szellős, napos, tavaszias a november. Az utazási szakemberek a 2023-as tapasztalatok alapján nem tartják kizártnak, hogy a klímaváltozás forradalmasíthatja az öreg kontinens északibb, hűsebb államainak idegenforgalmát. Ez nem lep meg – hiszen legelőször négy évtizede vakációztam autóstopos fiatalként Dániában, majd Svédországba is eljutottam. Legutóbb Kielből hajóztam Skandináviába. Nem tagadom, nekem nagyon tetszik a norvég főváros. Szemben a kikötővel – ahol az uralkodó pár szerény nyári palotája áll – érdemes egy kiadós sétát tenni! Tengeri friss levegő grátisz. A Bygdöy-félsziget azonos nevű fürdője és hajós kiállításai a viking, lapp históriába kalauzolnak el. Télen is!

Észak-Németországból – a dán és svéd partok előtt elhajózva – húsz óra alatt érjük el a Norvég Királyság fővárosát. Az Oslofjord egyszerre mutatja a település régi és új arcát. Emitt kisebb-nagyobb csónakok, jachtok ringatóznak a kikötőben. Amott ultramodern negyedek vannak születőben. Az utcákon rengeteg csendes elektromos/hibrid autó gurul. Az izgalmas építészeti megoldásokra kiváncsi polgárokat is megosztja a közel 700 ezer lakosú – 1925 óta ismét hajdani nevét viselő – Oslo terjeszkedése, gyors stílusváltása. A több ezer utas, sok száz jármű szállítására is alkalmas tengerjárók, gigantikus kompok főszerepet játszanak Norvégia kereskedelmében, idegenforgalmában. A fedélzetről lepillantva a bájos világítótornyok, tarka faházikók, parányi szigetek és romantikus halász bárkák látványa egy tradicionális skandináv település képét mutatja. Aztán buszunk félig lebontott közlekedési felüljárók mellett suhan és a frissen épített gyorsforgalmi alagutak hangulatából is ízelítőt kapunk. Lépten-nyomon elektromos töltőállomások hírdetik, hogy környezetbarát cityben járunk.

Közvetlenül az Olsofjordnál készült el a közelmúltban a Tjuvholmen exkluzív negyed – 2023-ban már-már megfizethetetlen lakásárakkal, iroda bérleti díjakkal a (jégtömböt idéző) vadonatúj operaház szomszédságában. Víz amerre a szem ellát. Távolodva a tengerparttól az Akerselva folyó mentén is ultramodern városrész csábítja a pénzes polgárokat, befektetőket. A Vulkan negyed révén egy hajdan „álmos” kerület kapott sci-fi arculatot a világ egyik legdrágább (mini) metropoliszában. Oslo új felhőkarcolóiból jutott a Barcode városrésznek és a zöld parkokban, tavakban gazdag, kisebb épületekkel is csábító Sørenga negyednek is.

A kikötő szomszédságában, ahol az idős norvég uralkodó pár szerény nyári palotája áll, érdemes egy nagyobb sétát tenni. A Bygdöy-félsziget azonos nevű fürdője és hajós kiállításai a viking, lapp históriába kalauzolnak el. Thor Heyerdahl, Roald Amundsen és társaik szenzációs, 20. századi felfedezőútjaiba nyújtanak bepillantást. Csillognak a szemek, villognak a vakuk. Ha Osloba készülnek, akkor a „vastagabbik” hitelkártyájukkal menjenek vakációzni: ott korsó sörömért közel 4 ezer forintot fizettem.