2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:39

Navracsics már nem ígérget

Az uniós pénzekből egyelőre csak némi aprót kaphatunk,  380 milliárd forintnyi előleget, jelentette be Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában. A területfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint az összeg az Energiaügyi Minisztérium által készített nemzeti terv alapján használható fel, elsősorban energetikai projektekre: energiatakarékosságra, lakossági megújulóenergia-pályázatokra, hálózatfejlesztésre. A magyar kormány 1500 milliárd forintnyi beruházásra nyújtott be hitelkérelmet, s a  projekteknek 2026-ig el kell készülniük.
A nagyobb uniós pénzcsomag érkezése továbbra sem látszik. A helyreállítási alap vissza nem térítendő része, 2300 milliárd forint, és a hétéves keretköltségvetés tízezer milliárdos kohéziós forrásainak 85 százaléka is az igazságszolgáltatás függetlenségét megkérdőjelező kifogások miatt csúszik.„Egyre csökkenő számban kapunk kérdéseket a bizottságtól, legutóbb kettőt, és igyekszünk gyorsan megválaszolni, és abban bízunk, hogy az év vége előtt dönt az Európai Bizottság arról, hogy eleget tettünk a követelményeinek, így a horizontális feljogosító feltételeknek is megfelelünk, és hozzáférhetünk a pénzekhez. A jogállamisági-feltételességi eljárásban már nem bízom ennyire a megegyezésben” – mondta Navracsics, miközben ő is tudja, hogy Orbán nem akar semmiben sem visszalépni, mert akkor a NER-t is feladná, így legfeljebb a csodában bízhatunk.
Azon már meg sem lepődünk, hogy Navracsics már nem ígérget, hiszen többször körberöhögték. Igaz, ezúttal úgy nyugtat, mintha az ország nem lenne csődben, s nem lenne szükség minden euróra.  „Akkor sincs baj, ha csak a júniusi EP-választás után jön meg az uniós pénz.”

Még több AKTUÁLIS…