2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:36

Ismét termel a Ganz szolnoki üzeme

Újraindult a termelés a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. szolnoki üzemében. A 3,8 millió euró értékű fejlesztés 50 munkahelyet teremt a vármegyeszékhelyen.A gyárat 2019-ben zárták be, a korábbi cégtulajdonos döntésének eredményeként a szolnoki acélszerkezetgyártást megszüntették, a munkavállalókat elbocsátották.
A gyár újraindításának ünnepségét szerdán tartották, de az első munkavállalók júniusban csatlakoztak, majd több hullámban bővítették a létszámot, jelenleg negyvenöten dolgoznak – közölte.

Az idei célkitűzésük, hogy a 40 megavolt-amperes transzformátorszekrényből négyet, a 250 megavolt-amperes transzformátorszekrényből pedig legalább kettőt gyártsanak. Az újraindítási terv alapján a szolnoki telephely 2026-ra éri majd el a kibocsátási maximumot, amivel az árbevétele megközelíti a 3 milliárd forintot, a munkavállalói létszám pedig a hatvanat – vázolta az ügyvezető.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) üdvözölte a beruházást, szavai szerint Szolnokon nem éri el a munkanélküliség a négy százalékot. Mint mondta: majdnem tízezer vállalkozás működik a vármegyeszékhelyen, míg 2010-ben 8500 volt. Most 8,7 milliárd forint a város iparűzésiadó-bevétele, 2010-ben 3 milliárd forint volt.
A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. alig egy hónappal korábban jelentette be, hogy tápiószelei gyárában hivatalosan is megkezdődött egy 2 MW (megawatt) teljesítményű naperőmű park kivitelezése.
A cég tavalyi árbevétele 43 millió euró volt, míg 2023-as árbevétele várhatóan meghaladja a 70 millió eurót. Az Európai Unióban a megújuló energiaforrásokkal termelt villamosenergia hálózatba történő integrálása során felmerülő hálózati csatlakozási és rendszerrugalmassági igények következtében felerősödött a kereslet a transzformátorok iránt. Ennek köszönhetően a Ganz már most lekötötte teljes 2024. évi gyártási kapacitását és 2025. évi gyártási kapacitása felét.

 

 

 

 

Még több AKTUÁLIS…