2024. szeptember 20. (péntek) 16:50

A Mindszenty mítosz

Tabudöntögető könyv Ungváry Krisztián kötete a bíboros-érsekről, hiszen a mostani kurzus egészen mást sugall róla, nemrégiben Mindszenty emlékközpontot avattak, amit személyesen Orbán Viktor tett meg. Ungváry a maga aprólékos és szisztematikus kutatómunkájával tárta fel Mindszenty pályafutását és elemzi a jellemét, amely nagyon nem illik bele a mostani kormányzati kánonba. Ungváry meg is fogalmazza, hogy a bíboros-érseket a legnagyobb magyarokkal emlegetni, maga a közoktatási katasztrófa.Ugyanakkor, s ezt már magam teszem hozzá, tökéletesen beleillik a Fidesz történelemhamisítási kampányába, amely lassan, de biztosan beszivárog a történelem könyvekbe is, míg el nem jön egy jobb kor, amikor a történészek kiigazítják majd a politikusok hazugságait.

A történelemben a véletlenek is olykor főszerepet kapnak, de Mindszenty életében ebből túl sok volt, az üstökösszerű karrierjét ugyanis megannyi szerencsés véletlen segítette. Az egyházában nem volt népszerű, elöljárója, Serédi Jusztinián sem tartott sokra, mert nemcsak a diplomáciai érzékével volt baj, művelt sem volt, nyelveket sem beszélt és életében egyetlen tudományos cikket írt. Ellenben nem tűrt ellenvéleményt. És annyira nem viselt el más egyházakat, hogy a zsidó kvóta mellett még református kvótát is elképzelt volna.  És azt gondolta, hogy az egyháza visszatérhet a középkorba, vagyis ő szerette volna beiktatni az új kormányt.És amit ő valamint számos követője nagyszerű dolognak tartott, a kérlelhetetlenségét, hogy 1961-ig az amerikai követség lakója volt, nos ezzel is ártott az egyháznak. Ungváry szerint, ha kint marad, sokkal többet használt volna a magyar katolikus egyháznak.

Azt persze sem Ungvárynak, sem egy politikai elemzőnek nem kell nagyon magyaráznia,hogy miért emelte pajzsra Orbán. Mindszenty is fekete-fehérben látta a világot,  tőle ered a „Mi és ők”,  vagyis aki más véleményen van, az hazaáruló.Ő is elutasította az önkritikát. Egyébként a Vatikánban sem volt népszerű, ahogy a magyar katolikus kar püspökei közül  bizonyosan többen nem osztják a Mindszentyzmust, de nem mernek ellene szólni. Orbán sikeresen összeragasztotta az államot és az egyházat, vagyis beolvasztotta rendesen, így a NER ellen egyetlen pap sem mer lázadni, aki mégis megteszi, az másnap a templomon kívül találja magát.