2024. szeptember 23. (hétfő) 18:24

Montenegró lehajrázta a mieinket

A magyar női kézilabda-válogatott háromgólos félidei vezetését követően a második játékrészben tizenhárom percig nem talált be Montenegró ellen, s a 24–18-ra elvesztett mérkőzéssel nagy hátrányba került a középdöntő előtt a világbajnokságon. A mieink két pontot visznek magukkal, és az első mérkőzésüket csütörtökön játsszák Göteborgban, az A-csoport 3. helyezettjével.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (DÁNIA, NORVÉGIA, SVÉDORSZÁG)
CSOPORTKÖR , 3. FORDULÓ
B-CSOPORT (HELSINGBORG)
MONTENEGRÓ–MAGYARORSZÁG 24–18 (7–10)
Helsingborg, 1056 néző. V: Hansen, Madsen (dánok)
MONTENEGRÓ: BATINOVICS – N. Bulatovics, Ivanovics, BRNOVICS 7, A. Popovics, Deszpotovics, MUGOSA 8 (5). Csere: Rajcsics (kapus), GRBICS 4, Godecs, Pletikoszics 4, Pavicsevics 1, Malovics, Nada Csorovics, B. Klikovac, Natasa Csorovics. Szövetségi kapitány: Bojana Popovics
MAGYARORSZÁG: Böde-Bíró – Győri-Lukács 3, Klujber 2 (1), Vámos P. 3, Bordás, Kuczora 1, Szöllősi-Schatzl 1. Csere: Szemerey (kapus), Papp N. 3, Simon P. 2, Pásztor N. 1, Füzi-Tóvizi, Debreczeni-Klivinyi, Töpfner, Márton G., Juhász G. 2. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Az eredmény alakulása. 8. perc: 3–1. 12. p.: 3–3. 14. p.: 4–3. 18. p.: 4–6. 24. p.: 6–7. 40. p.: 14–11. 49. p.: 16–14. 53. p.: 19–14. 55. p.: 21–17
Kiállítások: 8, ill. 8 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 1/1

Már a himnuszok alatt is látszott, hogy élet-halál harc vár a két csapatra, s hogy a lelkesedést erősítse a lányokban, a nagyjából nyolcvan főre duzzadó magyar tábor az „Együtt, egymásért, a hazáért” feliratot feszítette ki a lelátón a bemutatás alatt. Ilyen előjelek után nem meglepő, hogy óriási elánnal vetették bele magukat a csapatok a mérkőzésbe, csúsztak-másztak minden labdáért, a védelmek pedig kifejezetten kemények voltak. Támadásban mindenesetre az első hét magyar akcióból csak kettőt sikerült gólra váltani – előbb Győri-Lukács, majd a másik szélen Szöllősi-Schatzl Nadine talált be.
A magyar kapuban ezúttal is fantasztikusan védett Böde-Bíró Blanka – az első félidő vége előtt egymás után három bravúrt mutatott be –, a helyzeteket azonban nehezen fejezték be a lányok, így alig negyedóra elteltével időt is kért Golovin Vlagyimir. A folyamatos montenegrói füttykoncertben aztán csak összejött a fordítás. Sőt, emberhátrányból növelte előnyét a magyar csapat, miután a balkániak egymást követően három támadást elszórakoztak.
A kispad is együtt élt a mérkőzéssel: minden jó megmozdulást hangos kiáltással ünnepeltek meg a mieink, akárcsak a montenegrói hibákat. A hatos falak egyébként az egész játékrész alatt jól tartották a támadókat, így gólszegény 10–7-es első félidőt követően magyar előnyről jöhetett a folytatás.

A szünet után emberhátrányban kezdtek a mieink, de gyorsan kiegyenlítődött a pályán a létszám, miután az ellenfél is rosszul cserélt. A lendületét mindenesetre ez sem vetette vissza – Marta Batinovics sorozatban öt magyar lövést hárított, így 11–11-nél utolérte a mieinket a rivális, mi több, a vezetést is átvette. Jött is az újabb magyar időkérés, de ez sem használt. A lányok előbb újabb labdát adtak el, majd Bordás Rékát állították ki a játékvezetők, s a hozzá járó hétméterest sem hibázták el a montenegróiak.
A tizenhárom (!) perces magyar gólcsend végére Vámos Petra tett pontot, de amikor tartósan közelíthettek volna a lányok, jöttek a technikai hibák, vagy Batinovics állta útját a labdának. A hajrá kezdetén ráadásul először nőtt négyre, majd ötre az „oroszlánok” előnye (19–14), és hiába szólt a „Harcoljatok! Harcoljatok!” kiáltás a lelátóról, innen már nem volt visszaút. A végére összeroppant a magyar együttes, ugyanis bármivel próbálkozott, mindenre volt válasza Bojana Popovics együttesének.

A mieink két pontot visznek magukkal, és az első mérkőzésüket csütörtökön játsszák Göteborgban, az A-csoport 3. helyezettjével.

Még több sport…