2024. szeptember 20. (péntek) 11:27

A háború művészete

Szun-ce

Szerző:

Szun Ce

Cím:

A háború művészete

Kiadó:

Gabo kiadó

Szun-ce zseniális műve, A háború művészete manapság olvasottabb könyv, mint valaha. Politikusok, diplomaták, írók idézik az ókori kínai hadtudományos kézikönyv szerzőjét, aki és hadvezérként is bizonyította, hogy tudja, miről ír..

Szun-ce Vu állam szülötte volt. A háború művészete című munkája hívta fel rá Ho-lünek, Vu állam királyának figyelmét. Ho-lü felismerte, hogy Szun-ce olyan ember, aki tudja hogyan kell a hadsereget irányítani és kinevezte őt tábornokának. Több államot meghódított. Feltételezhetjük, hogy Szun-ce sem élte túl uralkodóját, aki egy Jüe elleni vesztes csatában szerzett sérüléseibe halt bele.

A háború művészete nem csak a kínai, hanem az egész világ hadtudományos irodalának egyik legrégebbi és legnagyobb hatású alkotása. A mű logikusan szerkesztett fejezeteiben a szerző a hadviselés alapvető témáit tárgyalja, mint a diplomácia, a hadviselés gazdasági feltételei, konkrét taktikai és hadműveleti problémák, terepviszonyok és a hírszerzés, pedig i. e. 4–3. században vetette papírra..

Európában az írás Jean Joseph Marie Amiot francia jezsuita szerzetes révén vált ismertté 1772-ben. Amiot fordítása hevenyészett és szakszerűtlen volt. Lionel Giles 1906-ban fordította le szakszerűen.Az első magyar fordítás Tőkei Ferencnek (1930-2000) köszönhető.