2024. szeptember 20. (péntek) 16:55

Paksra kéne menni

Dalia László

Tudom, hogy az eredeti dal Debrecenbe vágyakozik, oda kéne menni pulykakakasért, de ezúttal nem gasztronómiáról akarok értekezni, hanem sokadjára, a szürreális állapotban leledző magyar fociról. Történt pedig, hogy a bajnokság őszi szezonját a Paks nyeri az agyondotált FTC előtt. S még csak nem is az a baj, hogy a ferencvárosi zöld-fehérek hatalmas büdzséből gazdálkodnak, hiszen évről-évre indulnak a kupákban és a pénz egy részét visszakapják, meg nekik van egyedül rendes szurkoló táboruk. Ám magyar játékost csak elvétve lehet soraikban felfedezni és az edzőjük is mindig külföldi. Tehát a mezükön lévő piros-fehér-zöld jelzés csak helyrajzi, bár a klubelnök azért magyar, sőt a kormányzó párt egyik nagy tudora, még pártlista is van róla elnevezve. Évek óta az FTC nyeri a bajnokságot, még most is befuthat a bajnokság végére, de ez a bukdácsolás akkor is kellemetlen.

Paks más tészta. Ott van egy atomerőmű és más semmi. Meg van egy foci csapat, amely évek óta csak magyar játékosokkal operál, hiszen nincs tehetős szponzoruk és ráadásul régóta Bognár György az edzőjük. Szépen, sőt látványosan játszanak, kineveltek több válogatott játékost és háromszor is ők adták a gólkirályt. Nem semmi, kell hozzá egy jó klubvezetés és egy jó edző. Persze, a dolog nem ilyen egyszerű, hiszen akkor sok más vidéki csapat is futhatna jobban, de ez mostanában csak a Kecskemétnek sikerült. Bognár szíve-csücske az MTK, nemrégiben el is csábították, aztán nem hagyták dolgozni, nem várták meg, míg felhozza a csapatot, kirúgták. Bognárt visszahívták Paksra, nem sértődtek meg, hogy rövid időre magára hagyta a csapatot, hiszen ismerték. És Bognár újra felhozta a Paksot, mert valamit tud. Hogy aztán csak vidéki csodára képes, vagy mondjuk az FTC-t is tudná reptetni, ez talán sosem fog kiderülni.

A magyar foci évek óta nem szegényház, ömlik pénz, s a javát el is költik légiósokra, amiből sok jó nem jön ki, de hát kit érdekel? Csányi MLSZ elnök egyszer-kétszer kirohant a klubok ellen, hogy elhanyagolják az utánpótlást, légiósokat játszatnak, de semmi sem változott. Igaz, az MLSZ nem is mondhatja meg a kluboknak, hogyan építkezzenek a magyar foci javára, de ennél azért többet is tehetnének. Ugyan, mi akadályozza meg Csányit, hogy kiemelten díjazza a magyar játékokat foglalkoztató klubokat, a tenyerén hordozza a Paks és a Kecskemét edzőjét? Ezt még indokolni sem kéne. Ám most a válogatott sikerei elfedik a bajokat, a Nemzeti Sport főszerkesztője a nyilvánvaló negatív adatok ellenére mantrázza, hogy lám, mennyit fejlődött a magyar foci, hála többek között az új stadionoknak. Így hazudtolják meg a tényeket, s így nem mennek el Paksig, vagy tovább Zágrábba, ahol világsztárokat nevelnek a régi stadionban.