2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:44

A szexbomba halála

Jó humorú, csinos, gyakran félmeztelenkedő tévécsillag volt a 70-es évek Nyugat-Németországában Ingrid Steeger. A mainzi, közszolgálati ARD csatorna szórakoztató „Klimbim” sorozatának hajdani szőke ikonja egészségügyi, anyagi gondokkal viaskodott. A művésznő, aki karácsony küszöbén hunyt el – szinte nyomorogva – 76 esztendős volt…

Más gyász. Nemesi családban, 1937-ben Prágában született Karel Schwarzenberg (Karl von Schwarzenberg). Hazáját 75 éve hagyta el. Élete kész regény. Ausztriában távozott el örökre most novemberben. Az egykori cseh külügyminiszter, kormányfőhelyettes, a TOP 09 párt egyik alapítója és tiszteletbeli elnöke volt. Az 1989-es csehszlovákiai rendszerváltás utáni prágai politika egyik meghatározó személyiségét Bécsben érte a halál. E hónapban temették el Bíró Imre, romániai focistát. A magyar sportember ’78-ban, egy alkalommal magára ölthette szomszédaink válogatott trikóját is. Oleg Alekszejevics Protopopov (1932. július 16. – 2023. november 3.) olimpiai és világbajnok szovjet-orosz műkorcsolyázót, svájci állampolgárt is sokan siratják. Röviddel 84. születésnapja után, októberben távozott az élők sorából Rein Saluri észt író. Kollégája, a „Tréfa” és „A lét elviselhetetlen könnyűsége” című legendás regények Csehszlovákiában világrajött szerzője pár hónapja Párizsban hunyt el. Milan Kundera († 94) néhány esztendővel azután (1975-ben) költözött Franciországba, hogy hazája Kommunista Pártjából kizárták. Írásai sem jelenhettek meg a prágai rezsim „jóvoltából”. Szintén júliusban csukta le örökre a szemét Heide Simonis († 80). Személyében 1993-tól első ízben volt női kormányfője egy német tartománynak. Schleswig-Holsteinben egy tucat esztendeig volt az északi régió szociáldemokrata frontasszonya.

A hajdani NDK-ban a szórakoztató műfaj és a jazz egyik koronázatlan királya volt Michael Hansen († 82), aki a rendszerváltás után is rendszeresen turnézott bel- és külföldön zenész társaival. A közelmúltban ment el a régóta betegeskedő Christian Quadflieg († 78). Az NSZK-ban már fiatalon televíziós krimik (pl. Derrick) és más sorozatok népszerű hőse a német színpadokon szintén sikeres volt. Tony Bennett († 96) idős koráig sokat megőrzött ifjonti huncutságából – imádták a nők! Az amerikai jazzénekes mintegy hetven albummal örvendeztette meg rajongó táborát. Egyik leghíresebb dala az „I Left My Heart In San Francisco”. Nyugodjon békébe”

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…