2024. szeptember 20. (péntek) 14:52

Húsevő baktérium mindenkiben van

A 33 éves családapa esete, akit megtámadott egy húsevő baktérium, és a hírek szerint vasárnap belehalt a fertőzésbe, a hétvégén járta be a hazai sajtót. Az Infostart Rusvai Miklós víruskutatót kérdezte a betegségről, aki szerint bárki elkaphatja a vírust, csak egy seb kell hozzá.

A szakértő elmondta, hogy a húsevő baktérium egy Streptococcus-törzs, amely mindannyiunkban ott van a testfelületen, a bőrön, a nyálkahártyákon, a szájüregben vagy épp az orrban, gyakorlatilag az egész testfelületen. Pusztán egy vírussal, az úgynevezett bakteriofággal fertőzött Streptococcus képes arra, hogy gyorsan lebontsa a szöveteket egy olyan specifikus enzim termelésével, amely oldja őket.Ezt viszont nem lehet előre tudni, bárki bármikor, bárhol megfertőződhet ezzel a baktériummal– figyelmeztetett Rusvai Miklós, hozzátéve, hogy a kórházakban a leggyakoribb ez a fajta bakteriális fertőzés, de másutt sem kizárt.

A víruskutató azt is elárulta, hogy a baktérium leggyakrabban az izompólyákat, az inakat, az izomszöveteket körülvevő kötőszövetet támadja meg, ám a zsírszöveteket kevésbé képes elpusztítani. Ráadásul, mint mondta, előfordulhat, hogy vérmérgezés, szepszis alakul ki.Ilyenkor ez a baktérium különböző méreganyagokat termel, ez pedig a veseműködést teszi tönkre. Súlyos következményei vannak, ha időben nem ismerik fel– mondta a szakember.

A kezelés kulcsa a sebkezelés: ha nem történik meg idejében vagy nem megfelelő, akkor nagyon súlyos következményei lehetnek, és nagyon gyorsan, néhány óra alatt kialakulhat a mérgezés. Ennek tünetei pedig a seb környékének fájdalmassága, duzzanata, pirossága, de később hidegrázás, láz, rosszullét, émelygés léphet fel a vérmérgezés tüneteként. A sebkezelésen túl az antibiotikumos terápia szükségességét emelte ki a szakértő. Legszélsőségesebb lehetőségként pedig a végtag-amputációt említette.
Magyarországon a megfelelő időben elkezdett kezeléssel az esetszám alacsony, 10-12, valamint évente mindössze 1-2 alkalommal végződik halállal.

 

Még több életmód…