2024. szeptember 20. (péntek) 12:55

Lesz még böjt Magyarországon is

Dalia László

Kirúgták a szentesi református általános iskola igazgatóját. Van ilyen. Az egyházakban sem mindig uralkodik az isteni béke. Ám ezúttal egy fölöttébb megbecsült, majdnem három évtizedes működés után leváltott igazgatóról szól a fáma. Olyannyira közmegelégedésre végezte a munkáját, hogy néhány éve még az egyház vagyis annak tiszántúli  kerülete is kitüntette. És miután már rég kilépett a Fideszből, nem állt mögötte semmi és senki, csak a szakmai tudása. Az pedig mostanság kevés értékkel bír. Igaz, az egyházkerület nem is indokolta a kirúgást, utólag persze magyarázkodnak. Ezt meg én nem értem, hiszen a mostani kurzus sosem tesz ilyet, leváltanák, kirúgnak, megaláznak, ha kell és punktum.

Nehéz időket élünk, az oktatás egyébként is túlzottan szem ellőtt van, a pedagógusok állandóan tiltakoznak, tüntetnek, nem lehet lógni. Mondják is arrafelé, hogy az igazgató ott volt a státusztörvény elleni tüntetésen, s ez a kiállás főbenjáró bűn. Ám ez csak találgatás, hiszen az egyházfik nem indokoltak. A szülők pedig hiába gyűjtenek aláírásokat az igazgató érdekében, a református egyház felépítése miatt nem lehet felülbírálni presbitérium döntését felülbírálni. És ez még semmi. A minap Szentesen járt a Népszava riportere, de nem sok mindent tudott felderíteni, hiszen még a szülők sem mertek nyilatkozni, állításuk szerint a gyerekeik jövőjét féltik. Ez így rendben volna, mármint őket meg lehet érteni, de hogy névtelenül sem beszéltek az újságíróval, az már egy feudális társadalomban is kiveri a biztosítékot, vagyis a gyávaságnak nincs hazája.

A történelmi egyházak az Orbán kormány alatt furcsa helyzetbe lavírozták magukat. A Kádár időkben érthető volt a megalkuvásuk, hiszen élni kellett egy ateista rendszerben, de most semmi sem indokolja a behódolásukat, ha csak az nem, hogy jól akarnak élni, s az elvek nem számítanak. Az átkosban ez a vád nem állt meg, most annál inkább. Számolatlanul veszik át az iskolákat, óvodákat, szociális intézményeket, pedig jól tudják, hogy nincs hozzá sem emberük, sem tudásuk. És ha ennek a világnak vége lesz, akkor eljő a böjt ideje, mert egyszer majd nemcsak Isten színe előtt kell elszámolni…