2024. szeptember 20. (péntek) 06:11

Zöld pokol: parasztok és miniszterek

Emitt magyar kürtöskalács, amott francia saláta – a diétázók e napokban jobb, ha elkerülik Közép-Európa legnépesebb metropoliszát. A 88. Zöld hét keretében már lezajlott az a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Világfórum, melyen hazánkat Feldman Zsolt, a budapesti agrártárca államtitkára képviselte. Természetesen külföldi diplomaták és német politikusok is szívesen látogatnak el a tarka, illatos standokhoz. Pláne, ha sör-, borkostolásra, netán snapsz tesztre is mód van. A berlini kormánytagok persze kizárólag sportos, józanéletű emberek!

Fontos ezt leszögezni, mert a vasárnapig tartó berlini International Green Weeket, Cem Özdemir német agrárminiszter és a szövetségi kancellár is felkereste. Ez nem természetes, hiszen az Olaf Scholz vezette nagykoalícióra igen dühösek a földművesek és állattartók. Számos kedvezményük tervezett megvonása kiverte a biztosítékot a gazdáknál. Miközben, mi fogyasztók döbbenten tapasztaltuk az elmúlt három esztendőben, hogy igen megdrágult az élelmiszer (is) az EU legnépesebb tagállamában. Hm.

A február küszöbén már szinte tavaszias (+ 8-10 fokos) – vasutas és paraszt sztrájkokkal fűszerezett – német idegenforgalomnak némi lökést adhat a 2024. január 19-én kezdődött nemzetközi mezőgazdasági és táplálkozási szakvásár. Az idei Grüne Woche 1.400 standdal várja az információra és mindenféle ízekre, étkekre, italokra szomjas publikumot a világváros nyugati felében. A Funkturm (west-berlini tévétorony) tövében mintegy hatvan állam, köztük hazánk képviselteti magát.

A tíz napos agrár show lehetőséget ad a párbeszédre a gazdálkodók, termelők és a fogyasztók, illetve a politikusok között. A Németország szerte hetek óta tartó zajos, traktoros demonstrációk azt jelezik, hogy a parasztság nem ért egyet a támogatások lefaragásának tervével. A témára külhonban is felfigyeltek. Az orosz sajtó azt sejteti, hogy többek közt az Ukrajnának nyújtott hadisegélyek miatt ürült ki a {2024-ben „spórolós”} berlini kormány kasszája, s ezért „lázadozik a nép” Európa szívében.

Még több életmód…