2024. szeptember 19. (csütörtök) 19:10

Nem csak az alacsony szénhidrátbevitel a fontos

diéta

Az alacsony szénhidráttartalmú étrendek régóta népszerűek a fogyni vágyók között, azonban a szakemberek eltérő véleményen vannak velük kapcsolatban. Egy friss tanulmány, melyet a JAMA Network Openben szerdán publikáltak, arra összpontosított, hogy az ilyen diéták minősége milyen hatással van a hosszú távú fogyásra.
A kutatók 123 332 résztvevő adatait elemezték az 1986 és 2018 közötti időszakból, figyelembe véve az étrendjüket és testsúlyukat. A résztvevők, akik átlagosan 45 évesek voltak, többségükben nők és többségükben fehér bőrűek, kétévente osztottak meg információkat étrendjükről és testsúlyukról. A résztvevők súlyváltozásának feltérképezéséhez a csapat négy évenként vizsgálta az adatokat.

A szerzők aszerint csoportosították a résztvevőket, hogy követték-e az általuk leírtakat:

  1. Teljesen alacsony szénhidráttartalmú étrend: ez összességében alacsony volt a szénhidrátban
  2. Állati alapú LCD: kiemeli az állati fehérjéket és zsírokat
  3. Növényi alapú LCD: kiemeli a növényi alapú zsírokat és fehérjéket
  4. Egészséges LCD: kevesebb finomított szénhidrát, több növényi fehérje és egészséges zsírok hangsúlyozása
  5. Vagy egy egészségtelen LCD: a kevésbé egészséges szénhidrátforrások, egészségtelen zsírok és állati fehérjék hangsúlyozása..

Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik az egészséges, alacsony szénhidráttartalmú étrendet követték, mely a jó minőségű növényi fehérjékre, zsírokra és szénhidrátokra összpontosított, hosszú távon lassabban híztak. Ezzel szemben az alacsonyabb minőségű alacsony szénhidráttartalmú diéták gyorsabb súlygyarapodással jártak, hosszú távon sokszor ellenkező hatást váltottak ki.
A kutatók rámutattak arra, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéták nem egyformák, és az eredmények azt sugallják, hogy az egészséges táplálkozásra helyezett hangsúly továbbra is fontos a fogyás hosszú távú fenntartásához. Az egészséges étrendek közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök, zöldségek és alacsony zsírtartalmú tejtermékek.
A kutatók elismerték a tanulmány korlátait, és javasolták, hogy a jövőbeni kutatásoknak kiterjedtebb populációkon kell alapulniuk.

Dr. David Katz, a prevenciós orvostudomány szakembere, aki nem vett részt a tanulmányban, a CNN-nek elmondta, hogy a tanulmány lényege az, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend követése általában nem segíti elő a tartós fogyást, míg a növényi alapú és jó minőségű, alacsony szénhidráttartalmú étrend tartós fogyással jár.

Még több életmód…