2024. szeptember 20. (péntek) 10:39

Kutyák, pónik, fináncok

Mogyorósi Géza

Januári kis magyar abszurd, hogy a fináncok – mint olvasom a www.mixon.hu-n – „két pónilovat találtak egy autóban.” Számunkra, mint öreg zsurnaliszták persze világos, hogy az igazi hír azt lett volna, ha két gépkocsit találnak a szorgos vámhivatali dolgozók egy paripában. Miként az ebet is a postásnak kellett (volna) megharapnia, hogy felkerüljön a sztori v.melyik bulvárlap címoldalára. Apropó hűséges ebek: az M3-as autópálya füzesabonyi lehajtójánál 2024 elején lebukott, mini pacikat embertelen körülmények között, kombijával fuvarozó középkorú hölgy, középkori stílusú akcióját azzal magyarázta, hogy „kutyát akart vásárolni, de mivel azt nem kapott, helyette inkább pónilovakat vett.” Mecsoda különbség!

Ha jól emlékszem dr. Wiesinger Marci bácsi, gimnáziumi biológia tanárom előadásaira, mindkét állat emlős, ám csak egyikük vegetáriánus… De, míg az igás/nyerges lovakat – lelövik ugye, előtte – istállóban tartják, a bájos tacskók, pulik, vizslák stb. akár a lakásban is eléldegélnek. Két gazdi sétáltatás között… Kétségtelen, hogy igazat kell adnunk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőreinek, hogy kombi hátsó ülése előtt póni ne ácsorogjon (biztonsági őv?), s a csomagtartó kutyafuvarozó dobozában sincs – szószerint – helye egy aranyos lovacskának.

Pozitív hír, hogy a Kádár-medencében rend honol. „Tekintettel a szállítás körülményeire és az állatoknak okozott indokolatlan szenvedésre, a pénzügyőrök értesítették a Füzesabonyi Rendőrkapitányság munkatársait, akik szabálysértés miatt indítottak eljárást” a nő ellen. Kár, hogy Brüsszelben nem értesülnek a Magyarországgal cicázó bürokraták, arról hogy csonka hazánk igenis jogállam. Ha a polgárok nem is mindig érzik jól magukat, de legalább a házi(!) állatok biztonsága garantált!