2024. szeptember 20. (péntek) 23:47

Ferdinand von Westphalen furcsa rokonsága

Most volt a hajdani porosz belügyér sógorának, Marx Károly halálának 140. jubileuma. Hatvanöt esztendőt élt csupán… A tőke és más politikai, gazdasági művek szerzőjéről korábban elhangzott, hogy: „Nem felelős a (kommunista) rémtettekért, amelyeket elkövettek mindazok, akik örökösének és követőinek vallották magukat”. Ezt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság korábbi elnöke a németországi Trierben hangsúlyozta, a filozófus születésének 200. évfordulójára szervezett rendezvénysorozat megnyitóján.
Januári múltidézés! Legendás férje előtt két esztendővel, Londonban hunyt el Marx hitvese. A 18. században nemesi címet kapott, szász-anhalti famíliából származó Jenny von Westphalen maga is a szocialista eszmék híve lett. Sokoldalúan támogatta nemzetközi hírű párját. Az 1843-as esküvőt követően Johanna Bertha Julie Jenny Marx néven bejegyzett csinos asszony négy évvel volt idősebb/tapasztaltabb Karlnál. A kapcsolatot némileg bonyolította, hogy az ifjú asszony féltestvére, Ferdinand von Westphalen volt. Ő 1850-től töltötte be a porosz belügyminiszteri posztot. A levert európai forradalmak és szabadságharcok után, de már korábban is hosszú időt töltöttek Marxék külföldön.

Első gyermekük Franciaországban született: Jenny Caroline volt a család szemefénye. Az akkor már Friedrich Engelsszel munkakapcsolatot ápoló Karlt és fiatal famíliáját politikai tevékenysége miatt 1845 elején kiutasították Párizsból. Brüsszelbe tették át székhelyüket: ott látta meg második lányuk, Jenny Laura a napvilágot. Fiúk Charles Louis Henri Edgar Marx 1847-ben jött a világra Belgiumban, ahonnan a következő esztendőben menekülni kényszerült a házaspár. Párizs, Köln sem sokáig adott otthont nekik. Anno 1849-ben érkeztek meg Angliába, ahol röviddel később megszületett negyedik csecsemőjük, Henry Edward Guy. A hánytatott sorsú Marxné 67 évesen, 1881-ben Londonban hunyt el. Férje, A tőke és sok más nagy hatású mű szerzője 1883-ban követte a sírba.

Még több kultmix…