2024. szeptember 20. (péntek) 11:33

Scorsese arany mackója

 

A német fővárosban hamarosan rajtoló 74. Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját idén az amerikai rendező, producer Martin Scorsese veheti át. Közölte a Berlinale – tavasszal távozó – két vezetője, Mariëtte Rissenbeek és Carlo Chatrian a sajtóval. A 81 esztendős zseniális művészt perceken belül a Spreehez várják! További sztárok társaságában zajlik majd Közép-Európa legrangosabb, A-kategóriás mustrája.

2024. február 15. és 25. között „némileg” növeli a házigazda németek mackó-díj sanszát, hogy a verseny-szekció harmada-ötöde hagyományosa germán érdekeltségű, illetve koprodukció. Egy medve vadászatnak is megvannak a rókásan ravasz elemei. Abban viszont aligha van vita a mozibarátok, kritikusok és fesztivál szervezők között, hogy Scorsese, akárcsak Isabelle Huppert megdolgozott az {életművéért tavaly előtt odaítélt} aranyozott szobrocskáért! Miként Steven Spielberg 2023-as hasonló díja is „jogos” volt! Korábban olyan legendás sztárok részesültek ebben a Spree-parti elismerésben, mint Gregory Peck, Sophia Loren, Alain Delon, és a most 91 esztendős Kim Novak. Valamint Catherine Deneuve, Shirley MacLaine, Jeanne Moreau és Robert De Niro!

A harmadik évezred díjazottjai sem ismeretlen amatőrök! A kemény öklű Kirk Douglasszal nem találkoztam a Berlinale kavalkádjában, de az olasz standnál – jó húsz éve – két méterről gyönyörködhettem a szerényen kávézó Claudia Cardinaléban! Bőven szórta kegyeit a minap Hellen Mirren is, aki Európában és a tengerentúlon egyaránt népszerű – maci szobros – díva. Most Scorsesen a sor!