2024. október 18. (péntek) 11:18

Négy nővér

Olfa tunéziai nő, négy lánya anyja. Miután az arab tavasz 2011-ben a tunéziai diktátor megbuktatásához vezetett, az iszlám fundamentalizmus erősödött az országban. Olfa legidősebb lányait – a tizenéves Ghofranét és Rahmát – vallási lelkesedés kerítette hatalmába, és 2015-ben eltűntek, hatalmas űrt hagyva hátra a családban. Líbiában csatlakoztak az ISIS-hez, és harcos vezetőkhöz mentek feleségül. Vagy ahogy Olfa fogalmazott, „a farkas nyelte el őket”. Az ügy Tunéziában és máshol is figyelmet keltett (nem utolsósorban Olfa lányainak szépsége miatt).

Kaouther Ben Hania filmrendező hivatásos színésznőket kért fel az eltűnt lányok szerepének eljátszására. A Négy nővér intim családi portré, bensőséges utazás, amely lázadásról, erőszakról, testvériségről, megbékélésről szól, amely megkérdőjelezi társadalmunk alapjait.

Világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválján, az ’A’ kategóriás Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt. Az alkotás végül a legjobb dokumentumfilm díját nyerte el, valamint három további elismerést is kapott. A Négy nővért Európai Filmdíjra jelölték a dokumentumfilm kategóriában, valamint Tunézia Oscar-nevezettje a nemzetközi film kategóriában. Az alkotás bejárta a világ filmfesztiváljait, s számtalan elismerést nyert világszerte.

 

Még több kultmix…