2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:28

L. Simon is lemondatná Balogot

A hvg.hu beszámolója szerint a Hír TV Vezércikk című műsorában beszélgettek tegnap a kegyelmi botrány kapcsán Balog Zoltán református püspök érintettségéről. A műsorvezető arról kérdezte a jelenlévőket, hogy Novák Katalin köztársasági elnök lemondása, és Varga Judit volt igazságügyi miniszter politikától való visszavonulása után mit szólnak ahhoz, hogy a református egyház döntéshozó grémiuma – esperes-gondnoki értekezlete – nem engedte lemondani Balog Zoltánt. L. Simon László erre így válaszolt:
Ez nem egy döntéshozó grémium, majd a zsinat lesz az. Itt gyakorlatilag egyetlenegy emberen múlott, hogy püspök marad, vagy nem: magán Balog Zoltánon. Az, hogy ő fölajánlja a lemondását egy olyan testületnek, amely ténylegesen nem rendelkezik döntési jogkörrel, az egy számomra nehezen értelmezhető kérdés.
A Magyar Nemzeti Múzeum elbocsátott igazgatója szerint Novák felelős döntést hozott a lemondásával, ha pedig Balog tanácsadójaként valóban helyeselte, hogy a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatójának tetteit elleplezni segítő helyettes kegyelmet kapjon, akkor a felelősség egyértelmű.
Szerintem egy ilyen helyzetben morálisan az a jó megoldás, hogy követi a köztársasági elnöknek a példáját, és ő maga is lemond.– mondta L. Simon László, aki szerint az is jelzésértékű, hogy a kérdés magát a református egyházat is megosztja.
Még több AKTUÁLIS…