2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:24

Orbán logikus választása

Csütörtökön jelentette be a Fidesz–KDNP, hogy Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik a Novák Katalin lemondása után megüresedett köztársasági elnöki posztra. Egyre többen minősítik Orbán döntését, Török Gábor elemzőt például meglepte a kormányfő bölcs döntése, s ő arra szólította fel az ellenzéket, hogy támogassák, vagy legalább is fontolják meg.Schiffer András az InfoRádiónak adott interjújában inkább Orbán választásának indokait kereste meg, de ő sem tartja rossz döntésnek, bár hozzátette, hogy Sulyok Tamással sok kockázatot nem vállalt be, vagyis „kötve hiszi, hogy Orbán Viktor Sólyom László szellemét szeretné megidézni, és azt is, hogy egy Sólyom László típusú figurát szeretne a nyakába venni”.

Schiffer András szerint Orbán Viktor fejében az lehet, hogy ő most egy Mádl Ferenchez hasonló, pártpolitikától távolabbi elnököt szeretne. „Mádl Ferenc nélkül Orbán Viktor a büdös életben (…) nem tudta volna a jobbközépet befoglalni 1994 után” – fogalmazott az ügyvéd.
„Mádl Ferencnek szervezetileg soha nem volt köze semmilyen párthoz, az állampárthoz sem, de a demokratikus pártokhoz sem. (…) Sulyok Tamás sem volt tudomásom szerint soha egyetlen pártnak se tagja még egy röpke időre sem” – jegyezte meg Schiffer András.
Schiffer András úgy látja, Orbán Viktor Sulyok Tamással sok kockázatot nem vállalt be, amit Novák Katalinnál igen. Ilyen az életkor – hogy az elnök már ne akarjon később visszatérni a pártpolitikába – a pártpolitikai függetlenség, illetve a szakmai kompetencia és hozzáértés, hogy „kellően megfontolt” legyen a kritikus döntéseknél.

A miniszterelnök Sulyok Tamás melletti voksának erős külpolitikai indíttatása is volt Schiffer András szerint, mivel „kétségtelen az akadémiai tudása az európai uniós jogról”, megválasztása pedig „üzenet a brüsszeli központ felé, hogy azért ez mégsem egy a diktatúra posványában elsüllyedt ország”.

Még több AKTUÁLIS…