2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:06

Eva – a diktátor utolsó nője

 

A ’39 szeptemberében kirobbant második világháború és előzményei seregnyi meglepetést tartogatnak a jövőben is – vélem. Az szinte biztos, hogy az 1929-ben megismert Eva Braun volt a majdani, berlini Führer (egyik) kedvese. Az összeomlás utolsó előtti pillanatában feleségül is vette Adolf Hitler, „udvari fotósa” korábbi asszisztensnőjét. Hogy aztán 1945 tavaszán – a szovjet csapatok Spree-parti ostromakor – közösen meneküljenek a halálba.

Idén van Hitler hatalomra kerülésének 91. évfordulója. A náci kancellár, majd államfő magánélete még a harmadik évezredben is megmozgatja a történészek és a bulvársajtó fantáziáját. Egy mostanában nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint a második világháborút kirobbantó német diktátornak szerelmi viszonya volt egy fiatal színésznővel, Magda Schneiderrel. Is. Richard Wagner megözvegyült menyével, az Angliában született Winifred Wagnerrel {Winifred Marjorie Williams} éppúgy összeboronálták a zenebarát Führert, mint Leni Riefenstahl színész-/rendezőnővel, a nácikorszak egyik legtehetségesebb filmesével. Miközben a történészek még 2024-ben is vitatkoznak arról, hogy Hitler (1889-1945) aszexuális volt-e? Avagy saját neméhez vonzódott, s a biszexualítás gyanúja éppúgy felmerült vele kapcsolatban, mint az, hogy – egy herével – „teljesen normális viszony” fűzte a szebbik nemhez. Tény, hogy félhivatalosan a ’29-ben megismert Eva Braun volt a berlini diktátor barátnője. Majdan a háború utolsó perceiben feleségül is vette Hitler „udvari fotósa” korábbi asszisztensnőjét, hogy aztán 1945 tavaszán közösen (+ eb) öngyilkosságot kövessenek el.

A tragikus sorsú, bécsi születésű, zseniális színésznő, a Sisi filmek címszereplője, Romy Schneider idén lenne 86 esztendős. A pár évtizede publikált életrajzi műben (Ende einer Nacht / Egy éjszaka vége) megszellőztette Olaf Kraemer, hogy Romy édesanyjának, Magda Schneidernek – a nyiltan nemzetiszocialista érzelmű, ifjú müncheni dívának – vélhetően szerelmi afférja volt az anno „popsztárként és Messiásként” ajnározott NSDAP Vezérrel. Ezt a sztorit melegített fel 2018-ban az idős, feminista újságírónő Alice Schwarzer. Egy ’78-as, eddig nyilvánosságra nem hozott rádió interjúban „Sisi” azt állította a filmvásznon és a valós életben is a mamáját „alakító” anyukájáról, hogy az lefeküdt Hitlerrel. A tekintélyes hamburgi Stern magazin néhány éve „Meine Mutter hatte ein Verhältnis mit Adolf Hitler” („Anyámnak viszonya volt A.H.-val”) – idézte Romyt. „Magda hatte Sex mit dem Diktator” („Magda szexelt a diktárorral”) hallható továbbá a poros magnószalagon. Az interjút készítő Schwarzer már akkoriban úgy kommentálta az alkohol- és drogproblémákkal viaskodó színésznő kijelentését, hogy „valószínűtlennek tartom.” De a sztori meglebegtetése – 79 esztendővel – a náci tömeggyilkos halála és bő negyedszázaddal (1996) Magda Schneider elhunyta után még példányszám növekedést hozhat a német bulvársajtónak!