2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:35

Operaház – Miklósa Erika is kiakadt

„Végtelenül elszomorít a döntés, hogy a 70 perces Carmina Burana öt éve futó – sikeres, telt házas – előadását »kettévágják« egy szünettel a Magyar Állami Operaházban egy főigazgatói utasításra. Az nem szakmai indok, hogy a büfé bevételét növelni kell a szünetben. Nem a büfének van Operaháza”– mondta volt az Indexnek Mikósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, az előadás egyik szólistája.

Vasárnap jelentette be Bogányi Tibor karmester-rendező, hogy visszalép az által rendezett Carmina Burana előadás dirigálásától az Operaházban. A döntése hátterében az áll, hogy kapott egy főigazgató utasítást, amely szerint „a Carmina Burana előadást kettévágva félórás szünetet kell tartani, az Operaház büféjének bevétele növelése érdekében.” Bogányi szerint ez a vezetői döntés szakmai egyeztetés nélkül született. „A Carmina Burana sikere is az egységben, a feltartóztathatatlan ívében rejlik – ezt söpri el a mostani döntés” – tette hozzá a karmester-rendező.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója előbb egy Facebook-posztban reagált, majd nyilatkozott az Indexnek. Össze-vissza hadovált, nem a büféről beszélt, hanem hogy a karmester éjjel mondta le a délelőtti produkciót. És állította, hogy megoldják a problémát, de „ez egy másik, nem individuális, hanem magasabb horizontú, intézményi szemlélet.” Na, ezt tessék lefordítani, mert ember nem érti, miről beszél a főigazgató. Talán szerencsésebb lett volna, ha inkább belátja, hogy nem a büfé bevétele a legfontobb egy operaháznál, így ugyanis csak kiröhögteti magát.

 

Még több kultmix…