2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:24

Trösztellenes törvények megsértése miatt perlik az Apple-t

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma csütörtökön beperelte az Apple-t, azt állítva, hogy monopolizálta az okostelefon-piacokat.
Az Apple így csatlakozott azon nagy technológiai vállalatok listájához, köztük az Alphabet Google, Meta Platforms és Amazon.com vállalatokhoz, akiket az Igazságügyi Minisztérium beperelt,
„A fogyasztóknak nem kellene magasabb árat fizetniük azért, mert a vállalatok megsértik a trösztellenes törvényeket” – mondta Merrick Garland főügyész. „Ha nem állítják meg, az Apple csak tovább erősíti okostelefon-monopóliumát.”
Az Igazságügyi Minisztérium azt állítja, hogy az Apple arra használja piaci fölényét, hogy több pénzt szerezzen a fogyasztóktól, fejlesztőktől, tartalomkészítőktől, művészektől, kiadóktól, kisvállalkozásoktól és kereskedőktől.
A polgári per azzal vádolja az Apple-t, hogy illegális monopóliumot tart fenn az okostelefonok felett azáltal, hogy korlátozásokat vezet be a fejlesztőkkel szemben és megtagadja tőlük a szükséges hozzáféréseket.
Az Apple-t már trösztellenes vizsgálatok alá vetették Európában, Japánban és Koreában, valamint néhány rivális is perelte, például az Epic Games.
Az Apple egyik legjövedelmezőbb vállalkozása – az App Store, amely akár 30% -os jutalékot számít fel a fejlesztőknek – már túlélte az Epic hosszú jogi perét az amerikai törvények szerint.
Európában az Apple App Store üzleti modelljét lebontotta a digitális piacokról szóló új törvény, amely a hónap elején lépett hatályba. Az Apple azt tervezi, hogy lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy saját alkalmazásokat kínáljanak – és ami fontos, ne fizessenek jutalékot -, de az olyan riválisok, mint a Spotify és az Epic azzal érvelnek, hogy az Apple még mindig túl nehézzé teszi az alternatív alkalmazások kínálatát.
Az Apple App Store-ral kapcsolatos ítéletek arra kényszerítették az Igazságügyi Minisztériumot, hogy további panaszok alapján vizsgálja meg az Apple egyéb gyakorlatait is, például azt, hogy az Apple hogyan engedi meg külső cégeknek, hogy hozzáférjenek az iPhone chipjeihez és érzékelőihez. Például az intelligens nyomkövetőt gyártó Tile Inc., régóta panaszkodik, hogy az Apple korlátozta az iPhone érzékelőivel való együttműködés módjait, miközben saját termékeket fejlesztettek ki, amelyek nagyobb hozzáféréssel rendelkeznek. Néhány évvel azután, hogy a Tile hasonló terméket értékesített az Apple elkezdte értékesíteni az AirTag-eket – amelyek olyan tárgyakhoz csatlakoztathatók, mint az autókulcsok, hogy a felhasználók megtalálják őket, ha elvesznek.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…