2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:15

Hamburg, Budapest – a zene fővárosai

Mogyorósi Géza

A hidegháborús Nyugat-Németország legforgalmasabb kikötővárosában már fiatalok ezrei rajongtak a Beatles együttesért (John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Stuart Sutcliffe, Pete Best) midőn Hamburgtól ezer kilométerre az 1962-es Ki mit tud? tehetségkutató verseny tartotta lázban a magyar tévénézőket. Időutazás!

A liverpooli srácok az Elba-parti füstös klubokban játszottak újszerű tánczenét a 60-as évek elején. S akkoriban rajtolt hazánkban többek közt Bakacsi Béla (ének), Gloviczki Péter (bűvész), Hacki Tamás (füttyművész), Angyal János (humorista), Kern András (paródia) és Koncz Zsuzsa (ének) pályafutása. A Metro együttes és a Benkó Dixieland Band kevésbé vad dallamokkal csábított, mint az ős-Beatles, melynek nevét a 21. században egy tér (Beatles-Platz) őrzi Hamburg St. Pauli negyedében.

Pár éve a komoly(abb) zene szerelmeseit egy pazar, 110 méter magas koncert központ, az Elbphilharmonie várja az NSZK második legnagyobb metropoliszában. A régi-új épületelemek harmoniájából – 790 millió eurós költségvetéssel – megszületett vízparti kő-acél-üveg palota a Jacques Herzog – Pierre de Meuron alkotópáros fantáziáját dícséri Karl Lagerfeld (1933-2019) divatdiktátor és Angela Merkel (*1954) ex-kancellárnő szülővárosában. Mely egyben musical nagyhatalom is – Skandináviától délre!