2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:47

A Birodalom és az Opera visszavág

Ókovács, miután maga mögött tudhatja miniszterét és a kormányt is, drasztikus lépésre szánta el magát. Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke az Indexnek elmondta, tudomására jutott, hogy az Operaház szünetelteti a sztrájkban résztvevő dolgozók társadalombiztosítási jogviszonyát a sztrájk napjain.

Bárány levélben fordult a a MÁO-hoz, miszerint „a fenti eljárás az alábbiak alapján jogsértő. Az 1989. évi VII. törvény a sztrájkról 6. § (4) A munkaviszonyhoz kapcsolódó társadalombiztosítási jogokra és kötelezettségekre a társadalombiztosítási jogszabályok irányadók azzal, hogy a jogszerű sztrájk időtartamát szolgálati időként kell figyelembe venni. A lépés továbbá a bűncselekmény, illetve visszaélés gyanúját is felveti.”

Az Operaház dolgozói március 19-től hirdettek határozatlan idejű sztrájkot, mivel a szakszervezetnek nem sikerült megegyeznie a bérekkel és a kollektív szerződésekkel kapcsolatban a vezetőséggel. A dolgozók beváltották a fenyegetést, kedden Ókovács Szilveszter főigazgató a páholyból jelentette be, hogy a sztrájk miatt többen nem lépnek színpadra, így végül nem teljes hangszeres kísérettel ment le a Don Giovanni. Meghívta a nézőket a büfébe, egy pezsgőre és frissítőre. Ókovács csütörtökön bizakodóan beszélt a következő évadról, s hazugságnak nevezte, hogy túlterheltek lennének a dolgozók.

Szombat délután folytatódnak a tárgyalások. A lassan egy hete zajló sztrájk miatt egyre több előadás sérül vagy marad el, azonban a kollektív szerződést az Opera főigazgatója továbbra is elutasítja. Utóbbit Ókovács Szilveszter korábban úgy jellemezte az indexnek, mint egy olyan „rabszíj, amit ép elmével senki nem írhat alá”.

 

Még több kultmix…