2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:47

Eva és Adolf – a rövid házasság titka

 

A 85 éve kitört második világháború és előzményei seregnyi meglepetést tartogatnak a jövőben is – vélem. Az szinte biztos, hogy az 1929-ben megismert Eva Braun volt a berlini Führer barátnője. Igaz, néha hónapokig nem látták egymást. Hogy aztán 1945 tavaszán – a szovjet csapatok Spree-parti ostromakor – közösen meneküljenek a halálba. Azóta is találgatják a történészek, hogy a kurta házasságba belefért-é egy nászéjszaka?

Tavasszal lesz Hitler születésének 135. évfordulója. Az 1933 elején, Berlinben hatalomra került náci kancellár, majd államfő magánélete még a harmadik évezredben is megmozgatja a kutatók és a bulvársajtó fantáziáját. Egy mostanában nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint a második világháborút kirobbantó német diktátornak szerelmi viszonya volt egy fiatal színésznővel, Magda Schneiderrel. Is.

Richard Wagner megözvegyült menyével, az Angliában született Winifred Wagnerrel {Winifred Marjorie Williams} éppúgy összeboronálták a zenebarát Führet, mint Leni Riefenstahl színész-/rendezőnővel, a nácikorszak egyik legtehetségesebb filmesével. Miközben a történészek még 2024-ben is vitatkoznak arról, hogy Adolf Hitler (1889-1945) aszexuális volt, avagy saját neméhez vonzódott, a biszexualítás gyanúja éppúgy felmerült vele kapcsolatban, mint az, hogy – egy herével – „teljesen normális viszony” fűzte a szebbik nemhez. Tény, hogy félhivatalosan a 95 éve megismert Eva Braun volt a berlini diktátor barátnője. Majdan a háború utolsó pillanataiban feleségül is vette Hitler „udvari fotósa” hajdani asszisztensnőjét – néhány (pásztor?) órára…

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…